Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kukorica tarkedli áfonyás-mazsolás szósszal

60 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tarkedlihez:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • csipet só
  • Az afonyás-mazsolás szószhoz:
  • 10 dkg vörös áfonya
  • 10 dkg mazsola
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl vörösbor
  • őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 0,5 dl víz

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a kétféle lisztet, a csipet sót, majd összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, majd beleöntjük a villával kissé felvert tojásokat. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk.
Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 15-20 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd kanállal kis halmokat kanalazunk bele a tésztából. (Akinek van tarkedlisütője vagy tükörtojássütője, az abban is megsütheti.) Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.

Egy serpenyőbe beletesszük az áfonyát és a mazsolát, majd felöntjük a borral, és ízlés szerint ízesítjük. Ezután kiforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve kb. 5 percig főzzük, ha szükséges, még utánaízesítünk. A kukoricakeményítőt simára keverjük a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntjük, és kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük, főzni már nem kell.

Tálaláskor a fánkok tetejét porcukorral megszórjuk, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazzuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss