Elkészítés: Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a kétféle lisztet, a csipet sót, majd összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, majd beleöntjük a villával kissé felvert tojásokat. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk.
Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 15-20 percig kelesztjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd kanállal kis halmokat kanalazunk bele a tésztából. (Akinek van tarkedlisütője vagy tükörtojássütője, az abban is megsütheti.) Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.
Egy serpenyőbe beletesszük az áfonyát és a mazsolát, majd felöntjük a borral, és ízlés szerint ízesítjük. Ezután kiforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve kb. 5 percig főzzük, ha szükséges, még utánaízesítünk. A kukoricakeményítőt simára keverjük a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntjük, és kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük, főzni már nem kell.
Tálaláskor a fánkok tetejét porcukorral megszórjuk, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazzuk.