Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémes áfonyatorta

75 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 17,3 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl olaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 púpos evőkanál áfonyalekvár
  • Krém:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg tejszín
  • 0,5 db citrom (reszelt héja)
  • 2 púpos evőkanál áfonyadzsem (+ a kenéshez)
  • 20 dkg áfonya
  • Díszítéshez:
  • csokiforgács (elhagyható)

Elkészítés

  1. A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a tejet és simára keverjük.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal. Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.
  3. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e). Ha igen, akkor rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
  4. Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük. A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.
  5. Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonya lekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.

Megjegyzés

Szívesen készítek áfonyás édességeket, de főleg tortákat. Imádom az áfonyát, és minden pénzt megadok érte, ha meglátom a boltok polcain. Ha sikerül jó áron beszerezni, akkor több dobozzal bespájzolok belőle, és a mélyhűtőbe is teszek. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss