Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körtés pite II.

90 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (vagy sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • A körtéhez:
  • 4 db körte
  • 1/2 citrom leve
  • 1,5 dkg vaj
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál édes fehérbor
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín (30%-os)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a hideg vajat (vagy zsírt), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább fél óra, hogy kellően lehűljön.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk vékonyra, helyezzük bele a piteformába (én két fólia között nyújtottam ki a tésztát, majd a felső fóliát eltávolítva, egy gyors mozdulattal átfordítottam a formába). Villával böködjük meg a tészta alját, majd tegyük vissza a hűtőbe, amíg előkészítjük a körtét.

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházukat, majd csepegtessük meg a citromlével (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól).

Egy edénybe tegyük bele a vajat, a kristálycukrot és a bort, majd állandó keverés mellett melegítsük össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, helyezzük rá a félbevágott, bevagdosott körtéket, kenjük le mindegyiket a vajas-cukros keverékkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, keverjük hozzá az egész tojást, majd a tejszínt is (a tejszínt nem kell felverni!). Ezután óvatosan öntsük a keveréket a piteformában lévő körték köré.

Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük még 20-25 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, tejszínhabbal kínálhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss