A kókuszos mézes krémes elkészítéséhez egy tálba tesszük a puha vajat és a porcukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet, a szódabikarbónát és a tejet. Kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd a masszát a liszthez adjuk és összegyúrjuk. A tésztából 4 gombócot formálunk, és folpackkal letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a krémet.
A krémhez 1 dl tejet simára keverünk a pudingporral. A maradék tejet felforraljuk a vaníliamagokkal, hozzáadjuk a pudingos tejet és a kókuszt, majd állandó keverés mellett, sűrű krémmé főzzük. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a kihűlt kókuszkrémmel.
A tésztagombócokat kinyújtjuk és vajazott, lisztezett tepsi (20x32 cm) hátán egyenként, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Összeállítás: egy lapot meglocsolunk rummal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot és megkenjük baracklekvárral. Erre ismét tésztalapot borítunk, meglocsoljuk rummal, rákenjük a maradék krémet és beborítjuk az utolsó lappal.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a kakaót a porcukorral, a vízzel és az étolajjal, majd a süti tetejére csorgatjuk.
A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően, most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon jól kezelhető és nyújtható, így hamar lehet vele végezni. A lapok is gyorsan megsülnek, a krém pedig egyszerűen csodás ízű. - Baloghné Judit
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!