Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus mákos bejgli

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
2 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal, a zsírral és a sóval. A tejet langyosra melegítjük, adunk hozzá egy kávéskanál porcukrot és hozzámorzsoljuk az élesztőt – majd felfuttatjuk.
  2. Belekeverjük az egész tojást, majd a maradék porcukorral együtt, a folyékony hozzávalókat a lisztes, zsiradékos keverékhez adagoljuk. Összedolgozzuk gyors mozdulatokkal. Hideg munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd elfelezzük. Fóliába tekerve hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  3. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és meglocsoljuk egy kevés édes tokajival. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a vaníliáscukorral, a reszelt citromhéjjal, a felforrósított vízzel, a citromlével, a baracklekvárral, végül hozzáadjuk a beáztatott mazsolát. A tésztát kivesszük a hűtőből, és 20x30 cm-es lapokra nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, és bekenjük a kinyújtott tésztát, széleken 2-2 cm-es szegélyt hagyva.
  4. A rövidebb oldalakon visszahajtjuk, a hosszabb oldalakon megkenjük a szétválasztott tojás fehérjéjével, majd lazán feltekerjük a bejgliket. A hajtott oldalával lefelé a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  5. Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (kb. 30 perc). Ezután meleg helyen átkenjük a bejgliket tojásfehérjével és további fél órát szárítjuk (a kétszeri kenéstől lesz szép márványos a tetejük!). 
  6. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul-felül sütési funkción). Hústűvel vagy hurkapálcával megszurkáljuk a bejgliket – így segítünk, hogy a gőz távozzon belőle és ne repedezzen meg. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Alufóliával letakarva, hűvös helyen, szeletelésig pihentetjük. 

Megjegyzés

Recept és styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss