Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keksztekercs torta

120 perc
mester
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 12 db tojás
  • 12 ek cukor
  • 4 ek kakaópor
  • sütőpor
  • 8 ek liszt
  • A kekszes tésztához:
  • 20 dkg puha vaj
  • 6 ek porcukor
  • 50 dkg darált keksz
  • 4 ek kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum
  • tej
  • A krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A vaníliás krémhez:
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek finomliszt
  • 5 ek cukor
  • 4 db tojás
  • 10 g zselatin
  • Tetejére:
  • 6 dkg porcukor
  • 1 ek kakaópor
  • 2 ek víz
  • 6 dkg vaj

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaóporral és sütőporral elvegyített, átszitált lisztet, összedolgozzuk majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját.
  2. A fele tésztát sütőpapírral kibélelt kapcsos formába öntjük, míg a másikat egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Mindkettőt 180°C-ra előmelegített sütőbe téve megsütjük. A kerek tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd mikor langyosra hűlt rácsra borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, míg a másikat egy vizes ruhára borítva még forrón feltekerjük.
  3. Míg hűlnek elkészítjük a kekszes tésztát. A vajat összekeverjük a porcukorral, a keksszel, a kakaóporral, a rummal, majd annyi tejet adunk hozzá, amennyit felvesz. Egy nagyobb és kisebb cipót készítünk belőlük, majd porcukorral megszórt gyúródeszkán téglalapalakúra nyújtjuk.
  4. Elkészítjük a krémet. A vajat összekeverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorra, és ezzel megkenjük a két kekszes lapot és feltekerjük, mint a piskótát. Berakjuk a hűtőbe.
  5. A vaníliás krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliás cukorral. A maradék tejjel csomómentesre keverjük a lisztet, a cukrot, a porcukrot, a tojás sárgákat. A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. Folyamatos kevergetés mellett a tejbe öntjük a tojás sárgás keveréket, majd kis lángon sűrűre főzzük, és levesszük a tűzről. Belerakjuk az előre beáztatott és kinyomkodott zselatint, és a tojás fehérje kemény habját.
  6. A kerek piskótalapot kettévágjuk és visszarakjuk a kapcsos formába. A nagyobbik keksztekercset ½ cm-re vágva kirakjuk a torta oldalát. Leszedjük a piskótatekercsről a papírt, majd megkenjük egy kis vaníliás krémmel és háromszög alakúra vágva a torta közepén kezdve kört alakítunk, majd rárakjuk a maradék vaníliás krémet. Ráhelyezzük a másik kerek tortalapot.
  7. A mázhoz a porcukrot összekeverjük a kakaóporral, a vízzel és felfőzzük, majd belerakjuk a vajat és ráöntjük a torta tetejére. Felkarikázzuk a kisebb keksztekercset és rárakjuk a torta tetejére , majd egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. 

11 CSOKISZALÁMI ÉS KEKSZTEKERCS RECEPT >>> 

13 PUDINGOS SÜTI, AMIT KÉSZÍTENI ÉS ENNI IS IMÁDUNK! >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss