A Jókai-bableves elkészítéséhez a szárazbabot jól megmossuk és előző este beáztatjuk. (Fejtett bab esetén erre nincs szükség.)
A csülköt kb. 1,5 l vízben vajpuhára főzzük. Másnap a karikára vágott répát és petrezselyemgyökeret a főzőlé tetején megfagyott, s arról villával leszedett zsírján megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt ízű lével.
Hozzáadjuk a babérlevelet, az összezúzott fokhagymát, a kis kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomokat. A csülöklé sótartalmától függően egy kevés sóval ízesítjük, és puhára főzzük.
Közben a kolbászt a zsíron megsütjük, majd kivesszük, és vékony karikákra vágjuk.
Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és a liszttel világos rántást készítünk az apróra vágott vöröshagymával. Az utolsó pillanatban meghintjük a fűszerpaprikával és aprított petrezselyemzölddel, és a leveshez adjuk.
Ha a leves a rántással felforrt, a tejföllel elkevet liszttel behabarjuk. Végül csipetkét főzünk bele, és a kolbászkarikákkal együtt felforraljuk. Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Egy kevés tejföllel díszítve kínáljuk.
A receptet Gundel Károly 1934-ben kiadott Kis magyar szakácskönyve nyomán közöljük. - MME
A levest ecettel, tárkonyecettel ki-ki utánaízesítheti.
Gundel szerint a savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges ízharmóniához.
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!