A darált húst, a felaprított és olajon megpirított hagymát, a zúzott fokhagymát és a tejben áztatott, majd alaposan kifacsart zsemléket a tojásokkal együtt összegyúrjuk egy tálban. Sóval, borssal, majorannával ízesítjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
Lisztes kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán barnára sütjük őket. A kétféle paradicsomsűrítményt összeöntjük, felforraljuk.
A húsgombósokat cserépedénybe rakjuk, lefedjük az alátéttel, majd fejjel lefelé fordítjuk. Az edény nyílásán feltöltjük a mártással, úgy, hogy az alátétbe is jusson. Készre főzzük, közben időnként pótoljuk a mártást.
A főzési idő felénél a köretként választott hozzávalót az alátét és a cserép közé szórjuk, és hagyjuk megpuhulni. Amikor elkészült, leemeljük a cserepet, és az egészet az alátéten tálajuk.
Cserépben elkészítve ízletesebbek a gombócok, és a tálalás is különlegesebb. Az edényt (cserepet) és az alátétet egy éjszakán át hagyjuk vízben ázni. - buksz39
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!