Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsgombócok cserépedényben

90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • majoranna
  • rozmaring
  • 1-2 ek olaj
  • 3 ek liszt
  • A mártáshoz:
  • 50 dkg paradicsomlé
  • 35 dkg boros paradicsomszósz (olasz késztermék)
  • 2-3 ág rozmaring
  • cukor ízlés szerint
  • A körethez:
  • rizs, bulgur vagy spagetti

Elkészítés

  1. A darált húst, a felaprított és olajon megpirított hagymát, a zúzott fokhagymát és a tejben áztatott, majd alaposan kifacsart zsemléket a tojásokkal együtt összegyúrjuk egy tálban. Sóval, borssal, majorannával ízesítjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
  2. Lisztes kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán barnára sütjük őket. A kétféle paradicsomsűrítményt összeöntjük, felforraljuk.
  3. A húsgombósokat cserépedénybe rakjuk, lefedjük az alátéttel, majd fejjel lefelé fordítjuk. Az edény nyílásán feltöltjük a mártással, úgy, hogy az alátétbe is jusson. Készre főzzük, közben időnként pótoljuk a mártást. 
  4. A főzési idő felénél a köretként választott hozzávalót az alátét és a cserép közé szórjuk, és hagyjuk megpuhulni. Amikor elkészült, leemeljük a cserepet, és az egészet az alátéten tálajuk. 

Megjegyzés

Cserépben elkészítve ízletesebbek a gombócok, és a tálalás is különlegesebb. Az edényt (cserepet) és az alátétet egy éjszakán át hagyjuk vízben ázni. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss