Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hízott libamáj velesült hagymával és burgonyalángossal

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A májhoz:
  • 50 dkg hízott libamáj
  • 60 dkg vöröshagyma vékonyra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl libazsír
  • bors
  • A burgonyalángoshoz:
  • 50 dkg burgonya
  • 2 dkg margarin
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, és egy részét a libazsírral vastagon megkent hőálló tálba tesszük, megsózzuk, borsozzuk. A hízott libamájat megtűzdeljük vékonyra vágott fokhagyma szeletekkel, és a hagymaágyra helyezzük, kevés borssal megfűszerezzük. A máj tetejét bevonjuk a maradék hagymaszeletekkel, és öntünk rá olvasztott libazsírt. Ráhelyezzük a hőálló tálra a tetejét, és 180 C-on kb. 60 percen keresztül sütjük a májat légkeverés nélkül. Fél óra elteltével érdemes megnézni.

Amikor teljesen átsült, kivesszük a májat, a zsírját leöntjük, a hagymát pedig egy külön tálba szedjük. 1 éjszakán keresztül hűtjük, majd másnap szeleteljük.

Másnap elkészítjük a burgonyalángost: a burgonyát megfőzzük sóval, majd ha megfőtt, összetörjük. A tört burgonyára ráöntjük az olvasztott margarint, a tejszín, a tejet és belekeverjük a tojássárgájat. Őrölt szerecsendióval, borssal, sóval ízlés szerint fűszerezzük.

A burgonyás keverékből nyomózsákkal vagy anélkül kis halmokat nyomunk egy sütőpapíros tepsire, és 170 C-on légkeveréses sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük a lángosokat.

A májat felszeleteljük, és a lángosokkal, a velesült hagymával tálaljuk, salátával és balzsamecettel díszítjük.

Megjegyzés

A májat sütés közben figyelni kell, mert nem szabad túlsütni. Akkor jó, ha omlós és puha. A máj készítésénél csak a hagymaágyat szabad megsózni, a májat nem, mert megkeményedik, azt csak utólag mindenki ízlése szerint sózza tálalásnál. - Daniella86

Ezek is érdekelhetnek

Friss