Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi gyros pitában

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A pitához:
  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só
  • 5 dl langyos víz
  • A gyros-hoz:
  • 50 dkg csirkemell
  • 1-2 fej hagyma
  • 1 uborka
  • 2 db paradicsom
  • salátalevél
  • sajt
  • A szószhoz:
  • 1 nagy pohár tejföl
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: 1. A pitához a lisztet egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a 2 dl langyos vízben elkevert élesztőt, a megadott mennyiségű cukrot és a sót. Az így kapott anyagot összegyúrjuk a maradék 3 dl langyos vízzel. Eredményképpen egy kenyérállagú masszát kell kapnunk. A masszát hagyjuk letakarva 1 órán át kelni.

2. A megkelt tésztából 10-15 golyót gyúrunk, amit 1/4 órán át pihentetünk. Eközben a sütőt forróra melegítjük elő.

3. A golyókból kb. 1 cm vastag tésztát nyújtunk, enyhén belisztezzük, és a kilisztezett vagy zsírpapírral bélelt tepsire tesszük. Figyelem, a tepsit csak lisztezzük, ne zsírozzuk!!!

4. Csak rövid ideig, 2-3 percig sütjük. Mikor látjuk, hogy kezd felpúposodni, kivesszük, megfordítjuk őket, és halványbarnára sütjük a másik felüket. A kész pitát letakarjuk, hűlni hagyjuk.

5. A húshoz a csirkemellet apró kockákra vágjuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd serpenyőben kisütjük.

6. A zöldségeket felszeleteljük.

7. Elkészítjük a szószt: a tejfölt ízesítjük borssal és kész is van!

8. Végül a pitát megtöltjük a hússal, a zöldségekkel, szószt öntünk rá, ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss