A kenyérsütőgép üstjébe beleöntjük a langyos tejet, a szintén langyos vizet és az olvasztott vajat. Ezután rákanalazzuk a sóval összekevert lisztet, majd a tetejére szórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, és simára gyúrjuk a tésztát (én egymás után kétszer indítottam el a programot, így szép sima tésztát kaptam).
Amikor a tészta elkészült, kivesszük az üstből, majd lazán átgyúrjuk egy kicsit. Ezután beletesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk (vagy szilikonlapra), és megformázzuk.
Egy jénai tálat kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a megformázott veknit, és rátesszük a jénai tetejét. Ezután 30 percre langyos helyre tesszük, és újrakelesztjük a tésztát (jénai hiányában tehetjük másba, akár fazékba vagy római tálba is a tésztát).
Amikor a tészta megkelt, levesszük a jénai tetejét, majd pengével (vagy éles késsel) bemetsszük 3 helyen a tetejét. Ezután hideg vízzel lespricceljük mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét, majd a lespriccelt tetőt ezután visszahelyezzük a jénai tálra.
Előelegítjük a sütőt 200-220 fokra, majd behelyezzük a jénait, és 35-40 percig sütjük a kenyeret. Ezután kivesszük a sütőből, majd nagyon óvatosan levesszük a jénai tetejét, és vízzel lespricceljük (vagy ecsettel vékonyan lekenjük) újból a kenyeret. Ezután visszatesszük a sütőbe, tető nélkül, és a hőfokot felemelve tovább sütjük, amíg piros nem lesz (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb. 10 percig).
Amikor a kenyér szép pirosra sült, kivesszük a sütőből, majd áthelyezzük egy rácsra. Ezután megint lespricceljük hideg vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni.