Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halászlé nem csak karácsonykor

120 perc
mester
megfizethető
3 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 3 személyre:
  • 3 szelet közepes pontyszelet
  • 3 szelet közepes harcsaszelet
  • 50 dkg vegyes apró halhús (nálam: 2 keszeg, 3 pontyfarok)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 kis burgonya
  • 2-3 dkg zsír
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 kicsi csípős paprika - ízlés szerint
  • 1,5 evőkanál őrölt pirospaprika
  • kb. fél teáskanál őrölt bors
  • kb. 1 evőkanál citromlé

Elkészítés

Elkészítés: A halszeleteket leöblítem, leszárítom, sózom, enyhén borsozom, meglocsolom kb. 1 evőkanál citromlével, egy tálban letakarva a hűtőben pihentetem, ameddig az alap lé elkészül.

2 dkg zsiradékon üvegesre fonnyasztom a vöröshagymát. Beleteszem a keszegeket, a pontyfarkakat, megszórom a pirospaprika felével, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadom a zöldpaprikát, a paradicsomot, a krumplikockát. Csendesen főzöm kb. 1,5 órát, kicsit lehűtöm.

A készre főzéshez egy kisebb fazékban kb. 1 teáskanál zsírt felolvasztok, feloldom benne az őrölt paprika másik felét. Ráhelyezem a tésztaszűrőt, az egész alaplevet áttöröm (előtte a szűrőben lévő nagyobb csontokat és szálkákat kiveszem a könnyebb keverhetőség miatt, majd fakanállal kevergetve, 1-1 merőkanál lével segítve ászűröm).

Az átszűrt levet szükség szerint további vízzel hígítom, összeforralom. Beleteszem a sózott halszeleteket, utána ízesítem sóval, borssal, és gyöngyöző forrással kevergetés nélkül főzöm 15 percig.

Kb. fél órát pihentetem, majd kenyérrel, erős paprikával tálalom.

Megjegyzés

A páchoz adott citromlétől lágyabb ízű a hal, és nem esik könnyen szét a tálalásnál. Nem lesz savanyú!

Ha nagy, zsírosabb szeletekből készítem, nem adok hozzá ennyi plusz zsiradékot.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss