A marhalábszárat megtisztítjuk az inaktól, 1,5 centis kockákra vágjuk, alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük pihenni. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk. A paprikát és a paradicsomot is felkockázzuk.
Egy nagyobb fazékban a zsíron megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk, madj hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, a frissen őrölt köménymagot és a piros aranyat. Meghintjük a fűszerpaprikával, felöntjük a borral, majd hozzáadjuk a felkockázott marhahúst.
Nagy lángon megpörköljük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet és a cseresznyepaprikát is. Közepes lángon felforraljuk, majd takaréklángon gyöngyöztetjük.
Közben leveszöldséget megtisztítjuk és felkockázzuk, hasonlóképpen teszünk a burgonyával is, és mindkettőt külön-külön, egy tálnyi vízben tartjuk. A csipetkéhez 1 tojásból liszttel és sóval csipetketésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük.
Amikor a marhahús megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát és a felkockázott zöldségeket. Ha igényli, adunk még hozzá kevés vizet, felforraljuk, és amikor a krumpli és a zöldség is puha, beledobjuk a csipetkéketet és készre főzzük. Frissen, melegen tálaljuk, friss, ropogós kenyeret és csiliszószt kínálunk hozzá.
A gulyás igazi magyaros étel, a konyhai tűzhelyen fazékban főzve is remek leves, de szabad tűzön, bográcsban készítve az igazi!
Hagyományosan a marhahúsból készült gulyás az igazi, de aki nem kedveli, készítheti sertés vagy birka húsából is. Jó étvágyat hozzá! - Nanasnani
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!