Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyés hótorta

90 perc
mester
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához (24 cm-es formához):
  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1,5 tk holland kakaó
  • A gesztenyés krémhez:
  • 40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek rum (v. 1/2 rumaroma)
  • 5 dl Hulala
  • A habcsók réteghez:
  • 3 db tojásfehérje (nagy)
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1/2 tk ecet (10%-os)

Elkészítés

  1. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasszuk, majd hagyjuk visszahűlni. Egy keverőtálba tesszük a porcukrot, hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, majd alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön összekeverjük. Ezután hozzácsorgatjuk a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és tovább keverjük. Végül a lisztet összekeverjük a kakaóval, majd átszitáljuk, és állandó keverés mellett, a masszához kanalazzuk. 1-2 perc alatt simára keverjük, majd egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába öntjük. (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük)
  2. A tortát előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 20-25 percig, tűpróbáig sütjük. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem) A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és kihűtjük ki egészen.
  3. A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn lerezseljük, vagy a krumplinyomóval átnyomjuk. Ezután hozzáadjuk a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd simára keverjük. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
  4. 3 dl Hulalát kemény habbá verünk, és apránként, keverőkanállal összekeverjük a gesztenyés krémmel. A teljesen kihűlt tortalapot egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, és rákanalazzuk krémet, és egyenletesen elsimítjuk a tetején. A maradék 2 dl Hulalát szintén kemény habbá verjük fel, majd egyenletesen rákanalazzuk a gesztenyés krémre. Ezutánpár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe tesszük a tortát, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
  5. A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzá kanalazzuk a porcukrot. Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először hozzá csorgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a keményítőt.  1-2 percig keverjük még, hogy egy jó kemény habot kapjunk.
  6. Ezután egy sütőpapírra egy vékony, 24 cm-es kört kenünk a habból, majd a maradék hab 2/3 részéből egy fagyiskanállal kis golyókat halmozunk szorosan egymás mellé. A maradék habot habzsákba tesszük, és szintén a sütőpapírra kis fenyőfákat formázunk a habból. Ezután előmelegített sütőbe helyezzük, 80 fokos sütőbe, majd 70-80 percig szárítjuk. (Én légkeverésnél 80 fokon, 70 percig szárítottam.)
  7. Amikor kivesszük a sütőből, óvatosan leemeljük a sütőpapírról a habcsóklapot és a fenyőket, majd rácsra helyezzük, és kihűtjük. (Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. Én egy vékony spatulával óvatosan alányúlva választottam le a sütőpapírról.)
  8. Tálalás előtt kivesszük a tortát a hűtőből, és egy tortatálra helyezzük, majd óvatosana tejszínhab tetejére tesszük a habcsóklapot, az oldalára pedig egy pötty tejszínhabbal felragasszuk a habcsók fenyőket, és végül ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

11 GESZTENYÉS DESSZERT, AMINEK KÉPTELENSÉG ELLENÁLLNI >>>

11 EGYSZERŰ ÉS ELRONTHATATLAN TORTA >>> 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss