A gesztenyés babkához élesztőt a tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat és elkeverjük, majd következik a simaliszt és az őrölt mandula, a tetejére pedig a cukor és a só, illetve a kardamom, amivel dagasztani kezdjük. Pár perc után hozzáadjuk a vajat, amivel simára dagasztjuk. 45 percet pihentetjük letakarva, huzatmentes helyen.
A tésztát 3 egyforma részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük, majd letakarva pihentetjük 15 percet. Közben lereszeljük a gesztenyemasszát, kikeverjük a mascarponéval és a rummal úgy, hogy sűrű, kenhető krémet kapjunk, majd hozzádjuk az étcsokit és a feldarabolt aszalt szilvát.
A gombócokat 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és a három részre osztott tölteléket egyenletesen elkenjük rajtuk úgy, hogy a felső, hosszú oldalon 3 centit szabadon hagyunk. Szorosan feltekerjük, és hosszában kettévágjuk. X alakba egymásra fektetjük a két szálat, majd a két végét ismét megtekerjük, hogy egy fonatunk legyen. Így járunk el a másik két tekerccsel is. A kalácsokat sütőpapírral bélelt pástétomformába fektetjük, letojásozzuk és 45 percet kelesztjük. Ekkor már nem kell letakarni.
A sütőt előmelegítjük 185 fokra, a kalácsokat újra letojásozzuk, kb. 30-35 perc alatt sülnek készre, a sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és gesztenyekrém rózsákkal, illetve csokiba mártott gesztenyegolyókkal dekorálhatjuk.
Nézed meg videón, hogyan készíti el a legfinomabb gesztenyés babkát Szabi a pék Szekeres Adriennel!