Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Germknödl (gőzgombóc szilvalekváros töltelékkel)

MME MME
7 2.5/5
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kovászhoz:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 kávéskanál liszt
  • 3 evőkanál tej
  • A tésztához:
  • 7 dkg margarin
  • 7 dkg cukor
  • 2x1/8 l tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás
  • (1 citrom héja és leve)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg szilvalekvár
  • 1 evőkanál rum
  • A tetejére:
  • 15 dkg mák és porcukor
  • Az öntethez:
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó

Elkészítés

Elkészítés: A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot és a tejet. Kikeverjük a tojássárgájával, tojással, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, belekeverjük a kovászt, majd a tejes keveréket, dagasztjuk. (Én robotgép spiráljával tenném.) A második adag tejet is beledagasztjuk úgy, hogy elváljon az edény falától. 20 percig kelesztjük.

A tésztából kanállal galuskákat szaggatunk amelyet egy tányéron szétlapítunk, és 1 kávéskanál lekvárt helyezünk a közepére. Összehajtjuk, és gombócot formálunk belőle. Lisztezett deszkán újrakelesztjük.

Közben kevés sóval vizet fölteszünk főni, erre szitát helyezünk olyan magasan, hogy ne lógjon a vízbe. Erre helyezzük a gombócokat, lefedve 12 percig gőzöljük.

Porcukros mákkal megszórjuk, vaníliasodóval vagy kis olvasztott vajjal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss