Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gazpacho / Gaspacho - hideg paradicsomleves (főzés nélkül)

15 perc
egyszerű
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A hagymákat, a bazsalikomlevelet, az uborkát, a chilipaprikát és a paradicsomot feldarabolom, az újhagyma zöld részéből félreteszek. A többit beteszem egy keverőtálba, fűszerezem, locsolok rá olívaolajat, citromlevet, Worcestershire szószt, vörösbort, teszek bele egy kis szelet szikkadt kenyeret darabolva. Botmixerrel összekeverem, pűrésítem. Lehet beletenni egy kevés cukrot is. Beteszem a hűtőbe.

Egy kevés lilahagymát, sárga kalifornia paprikát, csípős hegyes zöld paprikát, uborkát apróra vágok, s tálaláskor a levesre szórom, teszek rá egy bazsalikom levelet.

Ha nem tudtuk eléggé lehűteni, tehetünk bele jeget.

Megjegyzés

A kettős cím azért indokolt, mert Spanyolországban Gazpacho néven, mig Portugáliában Gaspachóként ismert. Andalúziából (Andalusia, spanyolul Andalucia) származik, de aztán elterjedt egész Spanyolországban, sőt a szomszédos Portugáliában is. Olaszországban is kedvenc, mint Zuppa calda di pomodoro e basilico. (Az olaszoknál a paradicsom és a bazsalikom szinte összenőtt egymással.) A bazsalikom nálam is kedvenc, van a kertben és a konyhában is. A spanyol hódítok Amerikába is magukkal vitték ezt az ételt.
- hobbychef

Ezek is érdekelhetnek

Friss