Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia szilvás lepény

MME MME
5/5
90 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • csipetnyi só
  • A töltelékhez:
  • 1 kg szilva
  • 6 dkg barnacukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 dkg cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához összemorzsoljuk a hideg vajat a liszttel. Hozzáadjuk a sót és a tojást, összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, 2-3 evőkanál hideg vizet teszünk hozzá. A kapott tésztát letakarva 30 percen át pihentetjük hűtőben.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, kivajazott, lisztezett sima aljú piteformába tesszük úgy, hogy a széle 2 cm magas legyen. A felesleges tésztát késsel körben levágjuk, így egyenletes lesz.

A tésztát villával megszurkáljuk, és a kimagozott, felezett vagy negyedelt szilvákkal sűrűn kirakjuk a formát. Megszórjuk barnacukorral, őrölt fahéjjal, és 200 C-fokosra előmelegített sütőben 10 percen át sütjük. Ez idő eltelte után ráöntjük a tejszínnel, cukorral elkevert tojásokat, majd 10 percre visszatesszük a sütőbe.

Közben az előbb levágott tésztát lereszeljük a reszelő durva oldalán, és rászórjuk a sütemény tetejére, majd tovább sütjük 15-20 percen át, míg a tejszínes tojás meg nem köt. A sütőből kivéve pihentetjük, majd felszeleteljük.

Megjegyzés

Vomberg Frigyes receptje, fotó: Komáromi Zoltán - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss