Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia mákos szelet

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A mézes lapokhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 darab tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A mákos piskótához:
  • 18 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 9,5 dkg őröletlen mák
  • A krémhez:
  • 3 darab tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • A tetejére
  • 15 dkg dió vagy csokoládé

Elkészítés

Elkészítés: Mákos piskótához a tojások sárgáját habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat, végül a mákot. A tojásfehérjét habbá verjük, és felváltva a sütőporral elkevert liszttel lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Ne törjük össze a habot.

Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben kb (30 x 20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 25 perc, tűpróba!).

A mézes lapokhoz összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk, és 2 lapban 180 fokon kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát. Óvatosan a lapokkal, mert könnyen törnek.

A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.

Ha mindennel megvagyunk, összeállítjuk a lapokat. Először is 5-6 evőkanál krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém. A tetejére diót, csokoládét is rakhatunk.

Minimum 8 órára a hűtőbe tesszük. :)

Ezek is érdekelhetnek

Friss