Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Flódni (alaprecept)

MME MME
120 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 13 dkg víz (nagyon hideg)
  • A diós töltelékhez:
  • 20 dkg dió (finomra aprítva)
  • 5 dkg mazsola (durvára aprítva)
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg víz
  • 1 csipet só
  • A mákos töltelékhez:
  • 17,5 dkg darált mák
  • 7 dkg cukor
  • 9 dkg víz
  • 1/2 db narancs (reszelt héja)
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 csipet só
  • Az alma töltelékhez:
  • 1 kg alma (meghámozva, vékony szeletekre vágva)
  • 1 ek méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 ek fahéj
  • 1-2 szem szegfűszeg (mozsárban megőrölve)
  • 1-2 ek édes morzsa
  • 1 csipet só
  • A lekváros töltelékhez:
  • házi szilvalekvár
  •  
  • A kenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek tej

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit - a víz kivételével - egy robotgéppel összedolgozzuk. Apránként hozzáadjuk a vizet, és összegyúrjuk. 5 egyenlő részre osztjuk, tepsi méretűre nyújtjuk, és sütőpapírra tesszük az összeset, majd egymásra pakoljuk, és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  2. A diós töltelékhez közepes lángon összefőzzük az összetevőket, amíg a cukor teljesen el nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik.
  3. A mákos töltekékhez az összetevőket 2-3 percig közepes lángon főzzük, amíg el nem kezd buborékosan forrni.
  4. Az almát a mézzel, a cukorral, a borral, a fahéjjal és a szegfűszeggel megpároljuk, de nem túlságosan. Egy szűrőn keresztül lecsepegtetjük, majd hozzákeverjük a morzsát.
  5. Mindegyik tölteléket kihűtjük. A sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot, megkenjük a diós töltelékkel, rátesszük a következő lapot, és megkenjük a mákos töltelékkel. Rátesszük a harmadik tésztalapot és az almás tölteléket, majd egy újabb tésztát, és kisujjnyi vastagon megkenjük szilvalekvárral, végül befedjük az utolsó tésztalappal.
  6. A tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával, és a hűtőbe tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 170 fokra mérsékeljük a hőfokot, és további 45-50 percig sütjük.

Megjegyzés

Pinczel Orsolya receptje. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss