Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-szilvás tartlet

75 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 3-4 ek hideg víz
  • A krémhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 2,5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 ek keményítő
  • A tetejére:
  • 15-20 dkg szilva
  • 1 tk vaj
  • 1-2 ek nádcukor
  • 1 tk fahéj
  • pirított, szeletelt mandula

Elkészítés

  1. A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, a sóval és a cukorral (vagy  robotgépben összekeverjük). Ezután néhány kanál hideg víz segítségével gombóccá formáljuk, majd folpackba csomagolva legalább fél órát pihentetjük a hűtőben. 
  2. A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. A vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk belőle a magokat, és a tejszínes keverékhez adjuk, majd együtt felforraljuk. Ezután hagyjuk pár percig hűlni.
  3. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd belekeverjük a keménytőt. Kis adagokban hozzáadjuk a vaníliás tejet (vigyázva - ha még meleg - nehogy kicsapódjon a fehérje), és egyenletesen elkeverjük benne. Ezután visszaöntjük a lábasba, és folyamatos keverés mellett mérsékelt lángon besűrítjük, majd lehűtjük.
  4. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és hozzáadjuk a szilvát. Meghintjük a nádcukorral, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon a gyümölccsel. Végül fahéjjal ízesítjük. 
  5. A tésztát 3-4 mm-re kinyújtjuk, és kivágunk belőle a sütőformáknak megfelelő darabokat. A tésztát egyenletesen a formákba nyomkodjuk, majd vaksütéssel 180 fokon 10-12 percig sütjük. Kivesszük belőle a nehezéket, majd további 2-3 percig sütjük. Ezután mindegyiket ,egtöltjük a krémmel, elrendezzük rajta a szilvát, és megszórjuk a zsiradék nélkül megpirított mandulával. 

Megjegyzés

4 db 12 cm átmérőjű süteményhez.

A szilvákat nem kell sokáig párolni, éppen csak hagyjuk karamellizálódni, így megtartja az állagát. 

Vaksütés: tegyünk minden tészta közepére egy darab sütőpapírt, és töltsük meg szárazbabbal vagy rizzsel és ezzel együtt süssük. - gasztrogabo

Ezek is érdekelhetnek

Friss