Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas csiga bogyós gyümölcsökkel

90 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 60 g porcukor
  • 6 evőkanál meleg tej
  • 0,5 tasak porélesztő
  • 250 g liszt
  • 0,5 teáskanál só
  • 45–60 g olvasztott vaj
  • 1 közepes tojás
  • A töltelékhez:
  • 60 g puha vaj
  • 60 g cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 170 g szárított bogyós gyümölcs
  • A mázhoz:
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

A tészta elkészítése:

1. Tegyük egy pohárba a meleg tejet és 1 teáskanál cukrot. Szórjuk bele az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson (10-15 percig tartsuk meleg helyen).

2. Szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, aztán a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a felvert tojást. Keverjük össze jól, és dagasszuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz.

3. Egy kis liszttel szórjuk meg a külsejét, formáljunk belőle labda alakot, és tegyük egy nagy, kizsírozott tálba, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg a kétszeresére nem dagad.

Végül nyújtsuk ki körülbelül 30 x 23 cm-es téglalap alakúra.

A töltelék elkészítése:

1. A tésztát kenjük be az olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukorral, a fahéjjal és a szárított gyümölcsökkel.

2. Hosszában tekerjük fel, a végeit nyomkodjuk be. Vágjuk le a két végét, azután vágjunk le belőle 8 szeletet, és tegyük az előkészített tepsire szorosan egymás mellé, de úgy, hogy legyen helye a tésztának megnőni

3. A tetejét lazán kenjük meg olajjal, és tegyük meleg helyre 30 percre vagy addig, amíg a kétszeresére nem dagad a sütemény.

4. Mindeközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és az édességet süssük 18–22 percig.

A máz elkészítése:

1. Oldjuk fel a cukrot 3 evőkanál vízben és a citromlében, majd forraljuk 2 percig.

2. Vegyük le a tűzről, és kenjük meg a zsemléket a mázzal. Végül tegyük egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Hozzávalók: 8 darabhoz. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss