Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Emeletes almás krémes

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 30-35 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 közepes nagyságú tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 evőkanál tejföl, illetve amennyi szükséges
  • A krémhez:
  • 2 tojás
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg reszelt alma
  • 2 evőkanál margarin
  • 10 dkg cukor
  • fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a margarint elmorzsoljuk a sütőporral és a vaníliás cukorral elkevert liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat. Mindezt összedolgozzuk a tejföllel úgy, hogy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

3 részre osztjuk, cipókat formálunk (kb. 3x42 dkg-os), kinyújtjuk, és 3 lapot sütünk a 180 °C-ra előmelegített sütőben. Amikor a tészta széle kezd rózsaszínűvé válni, akkor alacsony hőfokon sütjük tovább pár percig.

Az almát vajon pároljuk, amíg a leve elfő, majd cukorral és fahéjjal ízesítjük, kihűtjük.

A krémhez a pudingot elkészítjük a tasakon lévő leírás szerint, és még forrón belekeverjük a tojásokat egyenként, jól összekeverve a pudinggal. A margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a kihűlt pudingot, ügyeljünk a krém állagának megtartására.

Összeállítjuk a sütit: az első lapot az almás töltelékkel kenjük, ráhelyezzük a második lapot, amire a pudingot kenjük, majd a harmadik lappal befedjük, kissé lenyomkodjuk, és hűvös helyen pihentetjük, csak másnap szeleteljük, amikor a tészta már visszagyengült. Tetejét tetszés szerint porcukorral vagy csokimázzal díszítjük.

Megjegyzés

Amikor az almás pitéhez készítjük a tölteléket, akkor a krémeshez szükséges mennyiséggel többet pároljunk, lehűtve vagy lefagyasztva tároljuk, amit később felhasználunk, ekkor csak a lapokat kell megsütni.
Az almát szitába vagy szűrőedénybe reszeljük, levét csöpögtessük egy másik edénybe, így a párolási időt lerővidíthetjük, mert csak annyi lével pároljuk, hogy ne égjen le az alma. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss