Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű mákos sütemény

90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 30 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 7,5 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • kb. 1 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0,75-1,5 dl tej
  • 30 dkg reszelt alma (héjastól)
  • 3 db tojásfehérje
  • lekvár (barack vagy füge)
  • 1 mk szódabikarbóna /kihagyható/
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás
  • A díszítéshez:
  • porcukor
  • szárított alma szirom
  • lekvár

Elkészítés

  1. A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd tálba szitáljuk. Belereszeljük a hideg vajat, amit elmorzsolunk benne. A tészta közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a citromhéjat és annyi tejfölt, hogy puha tésztát tudjunk gyúrni. A tésztát 2 részre osztjuk, fóliával letakarva 20-25 percig hideg helyen pihentetjük.
  2. A töltelékhez a mákot, cukrot, citromhéjat összekeverjük, leöntjük annyi forró tejjel, hogy a masszát átnedvesítse, de ne legyen folyós. Az almát is hozzáadjuk, majd kihűtjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a máktöltelékbe forgatjuk.
  3. A tészta lapokat tepsi (30x20 cm) méretűre nyújtjuk. Sütőpapírral kibéleljük a formát, az egyik lapot beletesszük, lekvárral megkenjük, a tölteléket rásimítjuk, majd a másik lappal betakarjuk, tetejét lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 170-180 fokon 30-40 percig sütjük. 

10+1 VILLÁMGYORS ÉS ELRONTAHTATLAN MÁKOS SÜTEMÉNY >>>

18 ELLENÁLLHATATLAN MÁKOS SÜTI A BEJGLIN TÚL >>> 

DUPLA MÁKOS SÜTEMÉNY >>> 

Megjegyzés

A tetejét lap helyett rácsozhatjuk. A tölteléket gazdagíthatjuk kandírozott cítrushéjjal. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss