Elkészítés: A lisztet a puha margarinnal, a reszelt sajttal, a sóval, majd a tejföllel jól összegyúrom, sima felületű cipót formázok belőle, és legalább 1 órára hűtőbe teszem (de akár egy éjszakát is ott tölthet).
A hűtött tésztából gyúródeszkán félujjnyi vastagságú (kb. 4 mm), hosszú téglalapot nyújtok, az ívesen maradt részeit késsel levágom (ezeket később összegyúrom és újra kinyújtom), majd a szabályos téglalap-tészta tetejét villával elkavart tojásfehérjével megkenem. Aki sósan szereti, most szórjon rá (csak ne sokat). Legfelülre reszelt sajt jön, amelyet egyenletesen terítsünk el a tésztán, s egy picit nyomkodjuk is rá (a sajtból maradjon a további tésztalapokra!).
Az így elkészített „ropielőzményből” derelyemetszővel vagy éles késsel nem túl széles (legfeljebb 1 cm-es), hosszú csíkokat vágunk, melyeket 10-15 cm-es darabokra szelünk.
A csíkokat a végeiknél fogva, két kézzel, óvatosan átemeljük a tepsibe (fél centit hagyjunk köztük), végül toljuk a 200 fokra előmelegített sütő középső rácsára. A kimaradt csíkokat, illetve a levágott, újra összegyúrt tésztadarabokat tegyük hűtőbe a tepsi felszabadulásáig.
A ropikat akkor vehetjük ki a sütőből, ha a tetejük szép pirosra sült (15-30 perc). Vigyázzunk, hogy az alja se égjen meg.