Elkészítés: Az aszalványokat előzetesen mazsolányi méretűre aprítom, összekeverem, rumba áztatom a felhasználásig.
Először a töltelék készül, mert teljesen ki kell hűlnie, és jó, ha áll legalább 2 órát. (A töltés előtt, ha szükséges, javíthatunk az állagán a fenti hozzávalókból, fontos, hogy ne legyen lágy.)
A tejet a cukorral felforralom, a mákot és a morzsát belekeverem. Félrehúzom, a többi belevalót hozzákeverem, (az aszalványok kivételével) hűtöm. A dióssal is így járok el.
A tésztához a lisztben szétmorzsolom a margarint, belemorzsolom az élesztőt (a frisset se futtatom), a többi hozzávalóval jó alaposan összegyúrom, letakarva kb. 1/2 órát pihentetem konyhai hőmérsékleten.
A tésztát elfelezem, majd a darabokat újra felezem, a kapott 4 darabot megint elfelezem. (8 db kb. 20 dkg-os darabokat kapok.) Egyenként kinyújtom (kb. 28x18 cm) téglalap alakká, a töltelékkel megtöltöm, az aszalt gyümölccsel meghintem, feltekerem, két szélét benyomkodom, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymástól távol fektetem (külön tepsibe a 4-4 rudat).
A kenéshez a tojás sárgájájához keverek kevés fehérjét, a rudakat lekenem, langyos helyen pihentetem 1,5 órát, addig a tojás bőven megszárad, a tészta pedig kel. Megkenem kicsit felvert tojásfehérjével, hideg helyre teszem fél órára.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A rudakat sűrűn megszurkálom, hogy a gőzök könnyebben eltávozzanak, és kb. 25-30 perc alatt megsütöm.
A tepsiben hagyom teljesen kihűlni.