Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben összekeverjük a cukorral az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
Összegyúrjuk – nem kell dagasztani. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és feltekerjük, mint a piskótatekercset. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, és pihentetjük 25-30 percig.
Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, hogy úgy 4-5 mm vastag legyen.
Majd felszeleteljük a téglalapot egyforma háromszögekre. Feltekerjük mindegyiket, és kifli alakúra formázzuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), így összesen 18 kiflink lesz.
A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített, légkeveréses, 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető).
Segítségképpen fázisfotókat is hoztam, így a kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik.
18 db kifli lett belőle.
Egy csésze kávéval remek uzsonna. - BiroSari
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!