Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukkinilepénykék füstöltsajt-mártásban

MME MME
30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3 közepes cukkíni
  • 3 tojás
  • 2 szelet ujjnyi vastag fehérkenyér
  • frissen őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • zsemlemorzsa
  • a sütéshez
  • A mártáshoz:
  • 4 dl 30%-os tejszín
  • 20 dkg füstölt- sajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés: A megmosott, leszárított cukkiniket nagylyukú reszelőn keverőtálba reszeljük, sózzuk, 5 percet pihentetjük. A kenyeret 4-5 percre hideg vízbe beáztatjuk, majd kézzel jól kinyomkodjuk.

Az előkészített cukkinit kinyomkodjuk a levétől, hozzáadjuk a tojásokat, a kenyeret, és kevés sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, az aprított petrezselyemmel ízesítjük. Végül összekeverjük, és annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy könnyen keverhető, de ne lágy masszát kapjunk.

Vizes kézzel golflabda nagyságú darabokat csípünk belőle, kigömbölygetjük, két kézzel meglapítjuk, és serpenyőben a forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészült, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

A sajtmártáshoz a tejszínt addig forraljuk, míg kb. 3 deci lesz, majd beleszórjuk a lereszelt füstölt sajtot, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, még jó krémes lesz, ez kb. 4-5 perc. Ekkor lehúzzuk a tűzről.

Tálaláskor a cukkinilepénykéket tányérra halmozzuk, és körbelocsoljuk a forró sajtmártással.

Megjegyzés

A sajtmártást elkészíthetjük más sajtból is, trappista, edami, emmentáli, rokfort is tökéletes hozzá. Ehhez az ételhez csak a zsenge cukkini a megfelelő. A megöregedett cukkiniből főzeléket készíthetünk.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss