A lisztet összekeverjük egy csipet sóval és a sütőporral. A csokoládét apróra felvágjuk.
Egy keverőtálba tesszük a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat és robotgéppel simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a tojást, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és simára keverjük. Végül hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és a mogyoróvajat, majd egy keverőkanállal összeforgatjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a masszát, amit egy habkártyával egyenletesen elsimítunk.
Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten 25-30 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd kiemeljük a papírral együtt egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Ekkor még eléggé lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, éppen jó lesz az állaga.
A mascarponét simára keverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a mascarponekrémhez.
A habos mascarponekrémet a teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük addig, míg a karamellt elkészítjük.
Egy serpenyőbe cukrot teszünk, hozzáadjuk a vizet, és kevergetve karamellizáljuk szép világos barnára. Ezután levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre, óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Mielőtt a süteményre csorgatnánk, pár percig kevergetve hűtjük, majd rácsorgatjuk a a hűtőből kivett süteményre.