Elkészítés: A diót száraz serpenyőben lassan illatosra pirítjuk, ledaráljuk.
A 4 tojás sárgáját 30 dkg cukorral, 2 evőkanál vízzel jól elkeverjük, majd folyamatosan hozzákeverjük a 8 evőkanál vizet, és habosra! keverjük. Belekeverjük az őrölt diót, a 20 dkg sütőporral elkevert lisztet. A 4 tojásfehérjét a vízzel, csipet sóval kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a tojássárgába.
A tésztát sütőpapírral - az oldalán is - bélelt 26 cm-es kapcsos formában sütjük 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig (tűpróba!).
2,5 dl tejet, 2 evőkanál liszttel összefőzünk, hozzáadjuk a diót. A tűzről lehúzva ízesítjük rummal, narancshéjjal, fahéjjal, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, a kihűlt diós krémbe keverjük.
A tésztát vízszintesen 3 részre vágjuk. Az első és második lapot megkenjük a fele-fele diós krémmel, a 3. fedőlapot megkenjük vékonyan lekvárral, hűvös helyen pihentetjük, ameddig a csokimázat elkészítjük.
Az étcsokit gőz felett a vajjal felolvasztjuk, a tejszínnel simára keverjük, az olajat elkeverjük benne. A fehér csokival ugyanígy járunk el. (Én egyszerre csináltam két edényben, mert hamar köt.)
A torta tetejére kenjük az étcsokit, a fehércsokit, igen csöppnyire kivágott nylon zacskó végéből kinyomva, vékony sugárban a torta közepétől indulva, kör-körös csiga-mozdulatokkal kb. 1,5 cm-ként körözve csurgatjuk a torta felszínére, majd fogpiszkálóval, előbb középről a torta széle felé, utána a közbenső szeleteket a torta szélétől közép felé a felszínt fogpiszkálóval behúzzuk.
Fél diódarabokkal díszítjük, 1-2 órát hűvös helyen pihentetjük tálalás előtt.