Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cserépben sült rahátos kalács

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2-2,5 dl tej
  • 3 kanál zsíros tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg kockázott lokum rahát (minél színesebb, annál szebb)
  • 20 dkg vegyes mazsola, kandírozott ananász, bármilyen aszalt gyümölcs
  • 10 dkg durvára vágott dió (vagy mandula, pisztácia stb.)
  • A kenéshez:
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 4 kiskanál barna cukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és 1 kiskanál cukorral, 2-3 kanál liszttel összekeverve kovászt készítünk, amit meleg helyen felfuttatunk.

Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a sót, a tojások sárgáját és a kovászt. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tejfölt, és ha még szükséges, langyos tejet. Addig keverjük-dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Akkor liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Deszkára borítjuk, kézzel téglalap alakúra huzogatjuk, megszórjuk a töltelékkel, összecsomagoljuk, és újra összegyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, és még 1 órát kelesztjük.

Közben 4 kisebb vadonatúj cserepet (11 cm magas, 11 cm átmérőjű) kibélelünk, ahogy tudunk, sütőpapírral úgy, hogy magasabb papírpereme legyen. A cserepeket nem kell előre áztatni!

A tésztát 4 darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőlük, a cserepek öblébe tesszük, és még fél órát kelesztjük.

Akkor a tetejüket kereszt alakban, éles késsel bevágjuk, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 40 perc). Mikor már piros a tetejük, akkor megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a barnacukorral, és még 5 percet sütjük.

Megjegyzés

Ha kihűlnek, csomagoljuk áttetsző celofánba, tegyünk rá színes masnit, és tegyük a karácsonyfa alá. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek

Friss