Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Családi töltött káposzta

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 8 személyre:
  • 1,5 kg szálas savanyú káposzta
  • 2 kis fej tölteni való édes káposzta (kb. 1,20 kg)
  • 80 dkg füstölt csülök - beáztatva, kuktában félig főzve, kicsontozva, majd darabolva
  • 50 dkg sertésoldalas - darabolva
  • 1 kg darált sertéshús
  • 15 dkg kerekszemű rizs - előre párolva
  • 15 dkg árpagyöngye (gersli) - előre párolva
  • 3 fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint Csemege Piros Arany
  • ízlés szerint morzsolt majoránna
  • ízlés szerint egész kömény
  • ízlés szerint pár szem egész feketebors
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint borsikafű (csombor)
  • 2 tojás a töltelékekbe
  • kb. 6 dkg zsír
  • A tálaláshoz: tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A fejes káposztákat meglékelem (mint a dinnyét) a torzsákat kiveszem, egy nagy fazékban felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, forrpontig hevítem, majd félreteszem a lében hagyom kihűlni, de ha sietős 1,5-2 órát hagyom abárolódni a forró vízben a káposztát. Leveleire szedem, az ereket elvékonyítom, félreteszem a töltéshez.

Kb. 8 literes lábosban fele zsiradékban a vöröshagymát megdinsztelem, felét kiveszem és félreteszem a töltelékekhez. Majd meghintem pirospaprikával, beleteszem a savanyú káposztát, felöntöm kb. 1,8 liter vízzel, sózom, borsozom, a babérral, pár szem egész borssal, egész köménnyel ízesítem. Beleteszem az oldalas- és csülökdarabokat, kb. 1 órát főzöm.

Közben két külön tálban elkészítem a tölteléket. Egyikbe a rizshez adom a darált hús felét, a félretett dinsztelt vöröshagyma felét, fokhagymát reszelek bele, só, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, Csemege Piros Arany, 1 tojás kerül bele. A masszát jól összekeverem, a káposztaleveleket megtöltöm, és szorosan a forrásban lévő káposzta tetejére teszem.

Ugyanígy teszek a gerslis változattal is. Fűszerezem, összekeverem, vizes kézzel gombócokat formálok, és a káposztára teszem azt is. Együtt főzöm újabb kb. 1 órát.

Közben vékony piros rántást csinálok a maradék zsiradékból kb. 2 bő evőkanál liszttel, melyet a félretett füstölt csülök levéből engedek fel (csak akkor használok belőle, ha nem erőteljesen füstös ízű).

A töltelékeket kiszedem egy nagy tálba, a káposztát berántom. Ha szükséges, utána ízesítem, borsikafűvel is a végén ízesítem. Amint újra forr, visszahelyezem a töltelékeket, és pár percig csöndesen együtt főzöm.

Tálalásnál tejföllel és kenyérrel kínálom.

Megjegyzés

Családomban, mindenki másképp szereti a töltött káposztát. Van, aki gerslivel gombócnak formálva, van, aki rizzsel és édes káposzta levélbe töltve, van, aki füstölt hússal, más sertés oldalassal, van, aki tejföllel, illetve anélkül.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss