Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bounty kalács, ahogy Sylvia készíti

120 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő (fél kocka)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 0,8 dl tej (meleg)
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg cukor
  • 2-3 dkg vaj
  • 1,2 dl tej
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 10 dkg kókusz reszelék
  • 1,5 tábla tej- vagy étcsokoládé (kb. 15 dkg)
  • A sütéshez:
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk a többi alapanyaggal, a cukorral, a vajjal, a tojással és a sóval együtt. Alaposan elkeverjük, és tésztát dagasztunk belőle kb. 5 perc alatt. Majd lefedjük egy konyharuhával és kb. 20-30 percig kelni hagyjuk.
  2. Ezután a megkelt tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk fóliával és a hűtőbe tesszük 3-4 órára, de akár egy éjszakára is. Ezután elővesszük a hűtőből, és még fél órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
  3. Közben elkészítjük a kókusztölteléket. Egy lábasban a tejet, a vajat, a cukrot és a vanília aromát felmelegítjük. (De ne forraljuk, csak a cukor olvadjon el.) Majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket és félretesszük hűlni. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy a másfél tábla csokoládé méretének kétszeresét vegyük alapul. Mikor kinyújtottuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ott folytatjuk az összeállítást.
  4. A kókusztölteléket a középső sávba kanalazzuk, és szépen egyenletesre igazítjuk, majd rátesszük az egész és a fél tábla csokit. A tészta két oldalát egy éles késsel bevagdossuk azonos számú csíkokra. A tésztacsíkokat felváltva a csoki tetejére hajtogatjuk. Letakarjuk és hagyjuk kb. 30-40 percig pihenni.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kalács tetejét megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojássárgájával, majd kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha melegen szeleteljük, akkor még folyékony a belsejében a csokoládé. Nehéz neki ellenállni, nálunk sosem marad idő arra, hogy kihűljön! :)

Megjegyzés

Kókuszimádóknak egy isteni, édes, kelt tészta. - szilviamalmos

Ezek is érdekelhetnek

Friss