Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aszaltszilvás máktorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg darált mák
  • A krémhez:
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 púpos teáskanál fahéj
  • 10 dkg aszalt szilva

Elkészítés

Elkészítés: 5 tojás sárgáját a cukor felével kihabosítjuk, az 5 tojás fehérjéből közepesen lágy habot verünk a maradék cukorral. Kevés fehérjehabbal meglazítjuk a sárgáját, majd az egész fehérjét óvatosan hozzáadjuk a sárgájához, márványosra keverjük. A lisztet és a darált mákot összekeverjük, majd 2 részletben a tojásokhoz adjuk. Óvatosan egyneművé keverjük.

A 18 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Ha kész, a meleg lapra ráfordítjuk, és csak ha kihűlt, akkor szedjük szét.

A tejszínt 80 fokra melegítjük, feloldjuk benne a fahéjat és a csokoládét. 9 fokosra kihűtjük. Érdemes előző este elkészíteni.

A tésztát 3 lapba vágjuk. A tejszínt kihabosítjuk, megkenjük a tortát. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, és jól megszórjuk a krémet, úgy rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzés

Ez a mennyiség 18 cm-es formára van méretezve. Egy 23-26 cm formához legalább 8 tojásos tészta kell. 1 tojáshoz 20-20 gr cukor és szárazanyag kell, tehát könnyű kiszámolni a mennyiséget. A tészta ezzel a módszerrel nagyon puha és könnyű lesz. A fahéj és a szilva elhagyható, vaníliakrémmel is finom. - Soltesznora

Ezek is érdekelhetnek