Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska vaníliasodóval II.

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás sárgája
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • tej
  • A szóráshoz:
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • A sodóhoz:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A többi anyaggal összedolgozzuk, és a tésztát 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A galuskákat olvasztott vajba, majd cukorral elkevert darált dióba mártjuk, és egy kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk. 2-3 sort teszünk egymásra. Közte olvasztott vajjal meglocsoljuk, és cukros dióval megszórjuk. 15-20 percet hagyjuk kelni, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A sodóhoz A tojássárgáját kb. 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és forrón a tojássárgájához öntjük. A tűzhelyre tesszük, és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ne forraljuk, mert csomós lesz! A tűzről levesszük, és beletesszük a vajat. A 2 db tojásfehérjét 2 dkg cukorral keményre verjük, és a forró mártáshoz keverjük.

Az aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!

Ezek is érdekelhetnek

Friss