Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Angol pulykavacsora

120 perc
mester
megfizethető
5 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 5 személyre:
  • A sült pulykamellhez:
  • 1,5 kg pulykamell bőrrel
  • sült csirke fűszersó
  • 5 fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 db húsleveskocka
  • 4 dl víz
  • lassúfőző (slow cooker)
  • A sült krumplihoz:
  • 1 kg krumpli
  • 5 gerezd fokhagyma
  • friss rozmaring
  • bors
  • 3 kanál libazsír
  • A Yorkshire puddinghoz:
  • 14 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • olaj
  • A töltelékhez:
  • 3 db zsemle
  • 2 teáskanál szárított zsálya
  • 1 fej dinsztelt hagyma
  • 1 tojás
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: A pulykamellett előző este befűszerezem, éjszakára a hűtőben pihentetem, hogy pácolódjon.

Másnap reggel egy serpenyőben kevés olajat felhevítek, majd a pulykamell mindkét oldalát megpirítom, hogy a bőre jó ropogós legyen. Nem kell átsütni a pulykát, mivel ezután megy bele a lassúfőzőbe.

A hagymákat megtisztítom, negyedelem, majd a hagymát és a fokhagymát a lassúfőző edény aljába helyezem. Ezután 4 dl forró vízben feloldom a húsleveskockát, ráöntöm a hagymára, majd a tetejére helyezem a pulykamellett, bőrrel felfelé. 2 órán keresztül magas fokozaton, majd 5 órán keresztül alacsony fokozaton főzöm.

A krumplit megtisztítom, és nagyobb kockákra darabolom. Sós vízben 10 percig főzöm, majd leöntöm róla a vizet, és az edényben hűlni hagyom. Ezután megrázogatom, hogy a puha élek lekerekedjenek.

Egy tepsiben a libazsírt felforrósítom, az enyhén szétnyomott fokhagymagerezdeket a zsírba helyezem, majd ebbe forgatom a krumplit. Fűszerezem sóval, borssal, friss rozmaringgal, és sütőben 220 fokon 35 percig sütöm. Kiveszem a sütőből, megforgatom, majd visszatéve a sütőbe még 20 percig sütöm, amíg aranybarna lesz. Mikor kész, a tepsiből kiveszem, különben felszívja az összes zsíradékot.

A Yorkshire puddinghoz a hozzávalókat egy tálban mixerrel összekeverem. Egy muffin sütőforma minden csészéjét olajjal kikenem, majd a masszát a csészékben egyenlő részre elosztom. 220 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Köretként tálalom.

A töltelék golyócskákhoz a 3 zsemlét vízben megásztatom, majd kicsavarom. Hozzáadom az 1 tojást, a fűszereket és a dinsztelt hagymát, összekeverem, ha szükséges, egy kevés vizet adok hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Kis, kb. 2 cm átmérőjű golyókat formálok belőle, 220 fokon aranybarnára sütöm őket.

A hús alatt keletkezett szaftot és hagymákat egy botmixerrel összeturmixolom, és a kész yorkshire puddingok közepébe öntve tálalom a pulykával, a sült krumplival és a töltelék golyócskákkal. Jó étvágyat!

Megjegyzés

Ha nincs lassúfőző, a recept sütőben is elkészíthető. A pulykamellet először 220 fokon 20-25 percig sütöm, míg a bőr megbarnul és ropogós lesz. Ezután 160 fokon sütöm, amíg a hús puha, omlós lesz.
Gyakran párolt zöldséget is készítenek, ezzel is növelve a köretek sorát. - Judithkaa

Ezek is érdekelhetnek

Friss