A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, majd belekeverjük a sót és a szódabikarbónát. Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal - továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne - összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan felszeleteljük. Összekeverjük a cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral sűrű krémet főzünk. A tűzről levéve belekeverjük először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót. Ezután belereszeljük a jól megmosott citrom héját, belekeverjük a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat. Végül beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.
A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. 220 fokra (légkeveréses sütőben 200 fokon) előmelegített sütőben 6 perc alatt elősütjük.
A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 mm vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Lekenjük a felvert tojással, meghontjük a durvára vágott dióval, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük.
Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és felszeleteljük.