Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Almás kígyórétes

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj
  • Az almatöltelékhez:
  • 1 kg alma
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • fahéj
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál tej
  • A szóráshoz:
  • fahéjas kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve.

A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, felforralva besűrítjük, végül fahéjjal ízesítjük. Langyosra hűtjük.

A tésztához 1 dl meleg tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen - lefedve - duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, kétfelé vesszük. 1-1 téglalapot nyújtunk, és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.

Középre halmozzuk a tölteléket, és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra melegített sütőben sütjük. A sütés vége felé megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Langyosan lehet szépen szeletelni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss