Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zúza, búza, alma

A pörköltek és variációi mindig is nagyon érdekeltek. Sokszor készítek, és szívesen fogyasztom is. Beleszülettem a pörköltek reneszánszába.

A magyar pörköltek nagyon hasonlítanak a curryre! Hagymával és egyéb zöldségekkel, szaftosan készül. A curry még fűszeresebb, csípősebb, habár a pörköltet, is fel lehet turbózni, ha valaki úgy szereti.

A mostani receptben a pörköltet kis curryvel és kaliforniai paprikával gazdagítottam, mert a currytől izgalmasabb, gazdagabb az íze, a paprikakockáktól látványosabb. És bár elsőre különlegesnek tűnhet ez az étel, kimondottan pénztárcabarát. A legolcsóbb húsok közé tartozó zúzából készült, búzatörettel gazdagítottam, mindezt pedig mosolygós almába töltöttem.

Csőben sült alma kacsazúza pörkölttel és bulgurral

Hozzávalók:
4 nagyobb alma vagy 8 kicsi
3,5 dkg (negyed fej) hagyma
3 evőkanál olívaolaj
30 dkg kacsazúza
1 chilipaprika
¼ piros kaliforniai paprika
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál curry
10 dkg bulgur

Elkészítés: A hagymát finomra, a kaliforniai paprikát kis kockákra vágjuk.

Olajat hevítünk, ebben először a hagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a kaliforniai paprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a curryt és a félbevágott chilipaprikát, majd a kis darabokra vágott zúzát.

Összeforgatjuk, felöntjük vízzel, és 1 órát főzzük. A vizet folyamatosan pótoljuk, a végén szaftos pörkölt állaga legyen.

Ekkor beleadjuk a bulgurt, és még 10-15 percig főzzük. Pihentetjük kicsit, addig az almák belsejét kivájjuk.

Betöltjük a zúzás bulgurt a kivájt almákba, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percet sütjük.

Előételként és főételként is kínálhatjuk.

Búza, bulgur

A bulgurtól ne ijedjünk meg, ha még nem ismernénk, sőt: inkább barátkozzunk meg vele. A török étkezdék mindegyikében lehet kapni. Nem más ez, mint csíráztatott búzatöret, a csíráztatáskor rengeteg értékes tápanyag aktivizálódik, így kimondottan egészséges gabonaféle, nagyon jó alternatívája a rizsnek. A keleti konyha előszeretettel használja. A bulgur egytálételnek, köretnek, és salátának is kitűnő!

Egyem a zúzádat!

A zúzát leginkább a tyúkhúslevesből ismerjük, vannak, akik olykor pörköltet is készítenek belőle, de azt kell mondjam, méltatlanul nélkülözött alapanyag. Tiszta izom, vagyis színhús! És ehhez még az ára is nagyon baráti. Arról nem is beszélve, hogy ma már tisztított zúzát tudunk vásárolni, vagyis nem kell bajlódni, konyhakészen szerezhetjük be.

A legnépszerűbb fűszerkeverék

A curry indiai fűszerkeverék, rengeteg fajtája létezik – a benne lévő fűszerek összetételének és arányának függvényében. Por vagy paszta alakban kapható, legtöbben a sárga curryport ismerik, ritkábban beszerezhető a sárga, zöld, vörös színű currypaszták, de érdemes kipróbálni mindet azoknak, akik szeretik a fűszereket. Én szoktam vadhúsokat is pácolni ezekkel.

Variációk

A fenti recept elronthatatlan, csak arra figyeljünk, hogy legyen jó szaftos a pörkölt, akkor nem marad száraz ételünk a sütés után. Az elkészült tölteléket alma helyett – vagy mellett - tölthetjük paradicsomba, paprikába, sütőtökbe, ananászba, hagymába, karalábéba, akár káposztalevélbe is, és persze játszhatunk a ragu ízesítésével is. Alakítsuk saját ízvilágunk szerint ezt az egyszerű, de mégsem mindennapi receptet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss