Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zurek, bigos, sarlotka - Megkóstoltuk Lengyelországot és imádtuk

default user icon
MME
Nemcsak a lengyel-magyar barátság miatt szeretünk Lengyelországba járni, hanem a csodálatos helyek, a hangulatos nagyvárosok miatt is. Ha már Lengyelországban járunk, érdemes minél több ételt végig kóstolni a helyi specialitásokból, egy biztos, nem maradunk éhesek.

A Lengyel Turisztikai Hivatal segítségével közel egy hét alatt bejártuk Kis-Lengyelországot. A Krakkó-Tarnów-Stary Sącz-Krynica Zrdój-Szczawnica-Nedec-Krakkó útvonal nemcsak lenyűgöző turisztikai látványokat nyújt, hanem hihetetlen gasztronómiai élményeket is.

A lengyel konyhára nagy hatással volt Németország, Oroszország, Franciaország, valamint Magyarország is. A lengyelek, hozzánk hasonlóan szeretnek enni. A bőséges reggeli után ebédre és nem ritka, hogy vacsorára is három fogást szolgálnak fel. Leves, főétel és desszert.

Levesek

Alapvetően a levesek tárháza igen sokszínű. A húslevestől, a tartalmas raguleveseken át, a hideg gyümölcslevesig, bármit talál az ember az étlapon. A lengyel konyha egyik legismertebb levese a zurek, ami fehér kolbásszal, füstölt húsokkal és főtt tojással készült rozsliszttel savanyított leves, de legalább ilyen híres a céklalevesük is. A lengyelek borscsa nem hasonlít az oroszokéra. A barszcz nem olyan sűrű, levesbetétként pedig a raviolihoz hasonlító pierogit használják.

Főételek

A lengyel konyha alapeleme a hús. Elsősorban a sertéshús, de nagyon szívesen és gyakran esznek marhahúst és vadat is, szárnyast viszont kevesebbet fogyasztanak. A húsokat, ahogyan nálunk is natúran, panírozva, vagy töltve is készítik és szeretik a szószokat. Az omlós marha- vagy sertéshúst gyakran eszik gombamártásos szósszal.

Persze, ha Lengyelországban jár az ember, kihagyhatatlan a bigos megkóstolása. Első állomásunkon, a krakkói Wesele – lengyelül esküvő – étteremben kóstoltuk meg a helyiek székely káposztáját, ami felejthetetlen kulináris élményt hagyott bennünk. A párolt savanyú káposztát vaddisznóhússal, szárított gombával, aszalt szilvával, és borókabogyóval készítik.

Desszertek

Az édesszájúak nem csalódnak. A lengyelek nem ismernek határokat a csodálatos desszertek készítésében. Egyik nagy büszkeségük a sarlotka, azaz az almás pite, ami vékony tésztával és nagyon sok reszelt almával készül. Ha ez nem lenne elég, akkor néhol egy gombóc vaníliafagylaltot is tálalnak mellé.

Ha nyáron járunk Lengyelországban, akkor isteni finom sorbet-val, fagylalttal hűthetjük magunkat. Krakkó egyik fine dining éttermében pedig olyan extrém desszerteket is kóstolhatunk, mint a hatalmas vattacukorba rejtett fehér csokoládéból készült mandulakrémes tojás.

Italok

Lengyelország a vodkáiról és a söreiről híres. A vodkák közül a bölényfüves Zubrowka mellett a Belvedere vagy a Chopin a legismertebb. A lengyelek azonban már ismerkednek a borászattal is. Túránk alatt ellátogattunk a Chodorowa pincészetbe is. A 1,4 hektáros területen fehér-, vörös-, és rozéborokat is készítenek. A tulajdonos nem titkolta, hogy sokat tanul a magyar borászoktól, ez pedig a borok minőségén is látszik. A pincészet nagy büszkesége 2017-es Rondo rozé, amivel egy nemzetközi versenyen ezüstérmet szereztek. 

A LAKTATÓ LENGYEL KONYHA >>>

BIGOS, PIROG, ZUBROWKA - EZEKET EDD ÉS IDD HA LENGYELORSZÁGBAN JÁRSZ! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss