Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így főzz kevesebb zsírral: 4 szuper recept

default user icon
MME
Olykor az is elegendő ahhoz, hogy tartsd a formád, ha odafigyelsz a zsírokra. Zsírszegény hozzávalókkal és a zsírmentes főzési technikákkal is készíthetsz ínycsiklandó fogásokat - megmutatjuk hogyan!

A zsírok fogyasztása elengedhetetlen, hiszen a zsírban oldódó vitaminok csak zsírokkal együtt tudnak hasznosulni. Nem mindegy azonban, hogy mennyit fogyasztasz a különböző zsiradékokból, és azt milyen formában viszed be a szervezetedbe!

amit lehet!

Sokszor halljuk például, hogy a vaj egészségtelen, de ez tévhit! A lényeg, hogy kis mennyiségben fogyaszd, és ha lehet, válassz csökkentett zsírtartalmú terméket. Ugyanez a helyzet a tejszínnel és a tejföllel is. Az előbbiből akár növényi eredetűt is használhatsz, az utóbbiból pedig keresd a csökkentett (12 %-os) zsírtartalmú változatot. Az olajos magvak és a diófélék, bár jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak, nagyon egészségesek! Fogyassz belőlük kisebb adagokat: napi 10-15 g mandula például kifejezetten hasznos a szervezet számára!

Főzz zsírszegényen!

A két leginkább zsírszegény főzési technika a párolás és a főzés, de a grillezés során is meg lehet spórolni némi zsírt. A serpenyőben való sütéshez válassz jó minőségű, vastag, esetleg bordás aljú teflonserpenyőt, illetve wokot, és mindig pontosan mérje ki a zsiradékot! A serpenyő olajozásához használj ecsetet, azzal egészen biztos, hogy a lehető legkevesebb olaj kerül majd az edénybe. A klasszikus rántás, azaz a zsiradék és a liszt párosa helyett használj étkezési keményítőt a sűrítéshez, a krémleveseknél pedig nagyszerű megoldás a főtt burgonyával, sovány joghurttal való pépesítés, krémesítés.

Kedvenc receptjeink - zsírszegényen

 Zsírszegény bundás kenyér gyümölcspéppel (2 személyre): 
1,5 ek zsírszegény tejet keverjünk össze 1 db tojásfehérjével, majd enyhén sózzuk meg. 2 vékonyabb, szikkadt kenyérszelet mindkét oldalát mártsunk a tejes fehérjébe. A serpenyőben olvasszunk meg 1 kávéskanál vajat, és ha már habos, süssük meg rajta a kenyerek mindkét oldalát. 1 db almát reszeljünk le, csepegtessük meg citromlével, ízesítsük fahéjjal és mézzel. Ezzel a péppel tálaljuk a bundás kenyeret.

Fűszeres paradicsomzselé (2 személyre): 
200 g konzervparadicsomot turmixoljunk össze 40 g felaprított kígyóuborkával, ½ db piros kaliforniai paprikával és 1 szál újhagymával. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott bazsalikomot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. 1 tasak zselatinport oldjunk fel némi vízben, és keverjük a paradicsomos alaphoz. Két formát vékonyan kenjünk ki olívaolajjal, és osszuk el bennük a keveréket. Néhány órára tegyük a zselét a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Tálalás előtt borítsuk ki, és fogyasszunk mellé magos barna pirítóst. 

Gombás párolt csirkemell (2 személyre): 
Egy nagyobb teflonserpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanál olívaolajat, majd pirítsunk meg rajta mindkét oldaláról 2 szelet megmosott, megtisztított csirkemellfilét. Sózzuk, borsozzuk meg, facsarjuk rá ½ db citrom levét, öntsük le kb. 100 ml csirkeleves-alaplével, és szórjunk mellé 70 g felaprított gombát. Fedjük le, forraljuk fel, és kis lángon főzzük 20-25 percig, amíg a csirke meg nem puhul. Ekkor vegyük ki a húst. A szaftot forraljuk sűrűre, majd keverjünk bele némi apróra vágott kakukkfüvet és majorannát, valamint 2 szál felkarikázott újhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd kanalazzuk a húsra a gombás mártást. Köretként párolt barna rizs illik mellé.

Hagymás túrófelfújt (2 személyre):  
1/2 szál póréhagymát alaposan mossunk meg, majd vágjuk csíkokra. Forrósítsunk fel 1 teáskanál olajat, és pároljuk rajta félpuhára a hagymát. Ízesítsük 1 teáskanál morzsolt kakukkfűvel, és hűtsük le. 1 db tojást válasszunk szét, a sárgáját keverjük el 125 g zsírszegény túróval és ½ evőkanál reszelt parmezánnal. Dolgozzuk bele a hagymát, valamint 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, majd ízesítsük sóval, borssal. A fehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk a túróhoz. Két tűzálló formát vékonyan kenjünk ki margarinnal, és osszuk el bennük a túrós masszát. Sütőrácsra téve, 180 fokon süssük kb. 30 percig.  

Ezek is érdekelhetnek

Friss