Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsírok a cukorbeteg étrendjében

A zsírok fontos energiaforrások, amelyek ideális esetben nem haladhatják meg a napi energiabevitel 30 százalékát (pl. 2000 kcal esetén 64,5 g). Ez vonatkozik a cukorbetegek étrendjére is, miközben - sajnos - hazánkban az átlagos zsiradékfogyasztás napi 110-140 g/fő.

Eredetük szerint beszélünk növényi (olaj, margarin) és állati (sertészsír, libazsír, vaj) zsiradékról.  Érdemes megismerkedni a „rejtett zsír” fogalmával, ami azt jelenti, hogy azt hisszük, hogy fehérjét eszünk, de magasabb az élelmiszer zsírtartalma, mint fehérjetartalma - ilyenek a zsíros sajtok (trappista, ementáli) és számos felvágott (párizsi, zalai, olasz szalámi stb).

Amióta a cukorbetegség kezelésében elsődleges funkciója van a testsúlykarbantartásnak (régi nevén: fogyókúra), azóta a fehérjékre és a legmagasabb energiát adó zsírok mennyiségére - ezen belül a növényi és állati eredetű zsiradékok egyensúlyára - is oda kell figyelni. Jó tudni például, hogy a sokat ajánlott extraszűz olívaolajnak is igen magas az energiaértéke!

Zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 
30 dkg zellergumó 
1 evőkanál olaj  
1 dl tejföl (12%-os)
1 evőkanál liszt 
1 zsemle 
Elkészítés: A zellert kisebb kockákra vágjuk, a felforrósított olajon átfuttatjuk, megsózzuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. A megfőtt zellert a levével összeturmixoljuk, felengedjük kb. egy liter vízzel (vagy csontlével), és tejföllel kikevert liszttel behabarjuk, néhány percig összeforraljuk. Tálaláskor pirított zsemlekockával megszórva fogyasztjuk.
Energia: 635 kJ/152 kcal
Szénhidrát: 19,8 g

Rostonsült tarja
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sovány tarja, csont nélkül 
20 dkg vöröshagyma 
20 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 kk. szárított majoránna 
borsos rostélyos fűszerkeverék, ízlés szerint
1 evőkanál olaj
Elkészítés: A húst sütés előtt egy nappal ízesítjük. Ehhez a vöröshagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fokhagymát egy-egy kis tálkába vékony karikára vágjuk. A hússzeleteket a majoránnával és a fűszerkeverékkel ízesítjük, majd egy tálba úgy rétegezzük, hogy a hússzeletek közé rakjuk a karikára vágott zöldségeket, végül az olajjal meglocsoljuk. A tálat fóliával letakarva egy napra hűtőbe tesszük. Másnap a hússzeleteket egyenként alufóliába csomagoljuk úgy, hogy a paradicsom-, zöldpaprika-, vörös- és fokhagymaszeleteket is köré helyezzük. Faszénparázs felett vagy jénai tálban, alufóliával lefedve, sütőben többször megforgatva megpároljuk. Az alufóliából kibontva a szeleteket rózsaszínűre sütjük, majd különféle salátákkal tálaljuk. A fóliákból egy tálkába érdemes összegyűjteni a zöldséges, fűszeres párolólevet (akinek nem kell fogyókúráznia, annak a hús mellé tálaljuk).
Energia: 1388 kJ/332 kcal 
Szénhidrát: 6,8 g

Színes babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg fehér szárazbab
10 dkg barna szárazbab
40 dkg zöldbab
10 dkg lilahagyma
2-3 evőkanál fehérborecet  
1 evőkanál olívaolaj
mustár ízlés szerint
Elkészítés: A szárazbabot egy éjszakára vízben előáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Vehetünk egy-egy kis doboz konzerv babot is, azokat nem kell főzni, csak felhasználás előtt lecsepegtetni.) A zöldbabot szálkáitól megtisztítjuk, 2-3 cm darabokra vágva sós vízben megfőzzük, és szintén hűlni hagyjuk. A hagymát vékony karikákra szeleteljük. Egy tálban az öntethez összekeverjük a borecetet és az olívaolajat, ízlés szerint őrölt fehér borssal és a mustárral ízesítjük, majd az előkészített nyersanyagokat az öntettel lazán összekeverjük. Hűtőben néhányszor lazán átforgatva 1-2 órát érleljük, csak utána tálaljuk.
Energia: 970 kJ/232 kcal
Szénhidrát: 35,5 g

Spárgatök sajttal és gombával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg spárgatök
1-2 evőkanál citromlé
10 dkg vöröshagyma  
4 dkg margarin
30 dkg csiperkegomba
1/2 csokor vágott petrezselyem
2 dl tejföl (12%-os)
15 dkg trappista sajt
Előkészítés: A megtisztított, zsenge tököt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Sós, citromlével ízesített vízben félig megfőzzük, majd kiszedve jól lecsurgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a fele felforrósított margarinon, beletesszük a feldarabolt gombát, őrölt borssal, sóval és a petrezselyemmel ízesítve puhára pároljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, a tál aljára tesszük a tökszeletek felét. Rárétegezzük a megpárolt gombát, majd beterítjük a megmaradt tökszeletekkel. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórva előmelegített sütőben átsütjük.
Energia: 1554 kJ/372 kcal
Szénhidrát:  18,5 g

Bazsalikomos pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg pulykamellfilé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vágott bazsalikom
Elkészítés: A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén lesózzuk. Teflonserpenyőben az olajat felhevítjük, beletesszük a hússzeleteket, megszórjuk a bazsalikommal. Kevés vízzel (vagy húslével) felöntve, fedő alatt, néhányszor megforgatva rövid ideig pároljuk. Végül fedő nélkül rózsaszínűre sütjük. Hagyományos köretekkel is tálalható. Ha salátákkal vagy rostonsült zöldségekkel párosítjuk, akkor gyümölcs vagy desszert is fogyasztható utána.
Energia: 551  kJ/132 kcal
Szénhidrát: 0 g

Túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre (kb. 16 darab):
50 dkg zsírszegény tehéntúró
3 tojás
6 evőkanál édesítőpor+ a szóráshoz
10 dkg búzadara
2 evőkanál vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
5 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojásokkal, 4 ek. édesítőporral, egy csipet sóval, a grízzel, 1 ek. vajjal, a citromhéjjal, és letakarva 1 órát pihentetjük. Bőséges vizet forralunk (kb. 4 liter). A masszából kb. 16 darab gombócot formázunk, és a forró vízben kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat meghempergetjük benne, tányérra rendezzük. A tejfölt elkeverjük a maradék 2 evőkanál édesítőporral, a gombócokra öntjük, és ízlés szerint megszórjuk édesítőporral. Azonnal tálaljuk.
Energia (1 gombóc): 427 kJ/102 kcal   
Szénhidrát (1 gombóc):  9,7 g

Meggyes piskóta
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
6 tojás
30 dkg vaj (margarin)
12 evőkanál édesítőpor + a szóráshoz
40 dkg liszt
1,5 csomag sütőpor
1,5 dl tej (1,5%-os)
2 üveg diabetikus meggybefőtt (vagy fagyasztott meggy), kimagozva
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az édesítőport, és tovább habosítjuk. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és felváltva a tojáshabbal és a tejjel a masszához adagoljuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tepsibe belesimítjuk a masszát. A meggyet alaposan lecsepegtetjük, és a sütemény tetejére szórjuk. A sütőben 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk róla a papírt, szeletekre vágjuk, és az édesítőporral bőven meghintve tálaljuk.
Energia (1 szelet): 942 kJ/225 kcal
Szénhidrát (1 szelet): 19,4 g

Ezek is érdekelhetnek

Friss