Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zserbó (eredeti recept szerint tortaformában sütve)

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 mk sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 35 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek sárgabaracklekvár
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 rumaroma vagy rum
  • A bevonathoz:
  • 1 tábla étcsokoládé

Elkészítés

    1. A tej et meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni a masszát. Amikor morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a közepébe egy mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, három egyenlő részre osztjuk, majd cipóvá formázzuk.
    2. Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztacipót, majd belehelyezzük az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt tortaformába. Ezután a tésztára kanalazzuk a töltelék felét. A diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lekvárt, és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.
    3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a cukros-dióhoz. Ezután a töltelék felét a formában lévő tészta tetejére kanalazzuk. A másik tésztacipót szintén kinyújtjuk, majd a diós töltelék tetejére helyezzük. A maradék tölteléket ezután szintén a tésztára kanalazzuk.
    4. Ezután a harmadik tésztacipót is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére helyezzük. Tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd villával néhány helyen megszúrjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. Végül vékonyan lekenjük a tésztát tej jel.
    5. Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten addig sütjük míg a tetej e szép aranybarnára sül. (Én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
      A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
    6. A csokoládét felolvasztjuk, gőzfürdő fölött, majd rácsorgatjuk a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
    7. Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint felzeleteljük a tortát, és úgy kínáljuk!

      KLASSZIKUS, MÉZES ÉS VILLÁMGYORS: 10 ZSENIÁLIS VARIÁCIÓ ZSERBÓRA! >>> 

      8+1 JÓ TANÁCS A TÖKÉLETES KARÁCSONYI ZSERBÓHOZ >>>

Megjegyzés

Az eredeti Zserbó recept kissé eltér az általunk hagyományosnak mondott, és sütött recepttől, de mindegyik fiom. Én most az eredeti receptet , tortaformában sütöttem meg, és mindenkinek bátran merem ajánlani.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin