Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge zöldborsókrémleves apró maceszgombóccal

30 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A leveshez:
  • 50 dkg zöldborsó (tisztítást követően kb. 25 dkg) - vagy 25 dkg mélyhűtött
  • 30-35 dkg újkrumpli
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb újhagyma
  • 1 l zöldségalaplé (vagy tiszta zöldségleves)
  • 1 nagy csokor aprított petrezselyemzöld
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál aprított rozmaring
  • 1 kis csokornyi bazsalikom
  • kevés frissen őrölt bors
  • A maceszgombóchoz:
  • 8 dkg maceszdara
  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál langyos víz
  • 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld
  • 1 mokkáskanál tengeri só

Elkészítés

Elkészítés: A zöldborsót kifejtettem hüvelyéből, néhány zsenge hüvelyt alapos mosást követően félretettem. A hagymát felaprítottam, az újkrumplit alapos sikálás után 1 cm-esre felkockáztam. A hagymakockákat a fazékba halmoztam, kevés zöldségalaplében párolni kezdtem, majd hozzáadtam a borsót és a krumplit. A maradék levessel felöntve, 18-20 percig főztem.

Közben elkészítettem a gombócokat. A maceszdarát tálba szórtam, a tojások fehérjét kemény habbá vertem, a tojások sárgáját, az aprított petrezselymet, sót és gyömbért a maceszdarához adtam, majd az olajjal és vízzel elkevertem, végül a fehérjehabbal lazítottam. 15 percig állni hagytam. Nedves kézzel egészen apró, kb. 1 cm átmérőjű kis gombócokká formáltam.

Jókora lábosban vizet forraltam, amelybe 1 teáskanál sót szórtam. A forrásban lévő vízbe helyeztem a gombócokat, mikor megnőve feljöttek a víz színére, még fél percig főztem, tálra szedtem, lefedve melegen tartottam.

A már majdnem kész leveshez adtam a tejszínt, borsoztam, majd az aprított petrezselymet és a finomra tépkedett bazsalikomot is beleszórtam, forralást követően turmixgép poharába töltve pürésítettem, végül sűrű szövésű szitán átpasszíroztam – így nyerte el kellemesen selymes, homogén állagát. Az apró gombócokkal tálaltam.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek