Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge töltött tök paradicsomos tökmártással

5/5
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:
  • 3 db zsenge tök (kb. 25-30 dkg/db)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1,5 dl füstölt basmati rizs (ennek híján: sima basmati rizs)
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 5 dkg szárított vargánya
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 2+2 teáskanál olívaolaj
  • 2,5 dl víz
  • 1 kisméretű tojás
  • 5 dkg kemény sajt (pl. grana padano, pecorino)
  • ízlés szerint: só és frissen őrölt bors
  • A mártáshoz:
  • a zsenge tök kivájt belseje
  • 1 nagyobb salotta (vagy kis fej vöröshagyma)
  • 30 dkg lucullus paradicsom
  • 1 csapott kávéskanál Cayenne-bors
  • 1/2 teáskanál szárított rozmaring

Elkészítés

Elkészítés: A szárított vargányát 15 percre langyos vízbe áztatom. A basmati rizst alaposan megmosom, megszárítom. A sárgarépát és a csiperkét egészen apró, kb. 1/2 cm-es kockákra darabolom. A már puha vargányákat a többi hozzávalóhoz hasonló méretűre vágom.

Egy kisebb lábosban felhevítem a 2 teáskanál olajat, rádobom a rizst, enyhén megpirítom, hozzáadom a sárgarépát és a kétféle gombát, 1-2 percet pirítom, majd felöntöm 2,5 dl vízzel. Sózom, borsozom. Fedő alatt gyenge tűzön nagyjából 10-12 perc alatt puhára párolom.

Amíg a töltelék készül, előkészítem a tököket: mindegyiket meghámozom, hosszában félbevágom. Karalábévájó segítségével eltávolítom a belsejüket úgy, hogy minden „csónaknak” kb 1/2 cm vastag fala legyen. Enyhén sózom.

A tojást kissé felverem, hozzákeverek 4 dkg keménysajtot, majd az egészet a már langyos zöldséges rizshez adom. Alaposan elkeverem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az előkészített tökcsónakokról papírtörlővel felitatom a felesleges nedvességet. Egy tűzálló tálat 2 teásaknál olajjal megkenek, sorban elhelyezem rajta a még üres tökcsónakokat. Mindegyiket gazdagon felszerelem rakománnyal, a tetejükre szórom a maradék sajtot.
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.

Amíg a csónakok sülnek, elkészítem a mártást. A salottát finomra vágom. A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, héjukat könnyedén eltávolítom, felkockázom. Egy közepes méretű lábosban 2 teáskanál olajat felhevítek, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom. Hozzáadom a zsenge tökök kivájt belsejét, a paradicsomkockákat. Fűszerezem. 6-8 perc alatt puhára párolom. Botmixerrel simára turmixolom.

A sütőben enyhén pirosra sült gazdag tökcsónakokat a mártással kínálom.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss