Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge tökszeletek fűszeres bundában

A zsenge tök remek zöldségféle, rengeteg formában lehet tálalni. Töltve, főzelékként épp úgy, mint bundázva. Az is tény, hogy idehaza a rántott fogások máig őrzik töretlen népszerűségüket. Sokan vannak, akiknek az aranyló bundába rejtett finomságok jelentik az igazi ebédet.

Mi tagadás, a ropogós bundájú fogásoknak nehéz ellenállni, még azok is elcsábulnak egy-egy tökéletes rántott fogás láttán, akik máskülönben kevésbé preferálják.

Bevallom, igen ritkán készítek rántott ételeket, van azonban olyan kivétel, ami a maga egyszerűségében bundázva verhetetlen. Ez pedig a rántott tök. Már nem emlékszem, mikor kerültünk olyan bizalmas viszonyba, hogy gyakorlatilag bármikor, bármilyen mennyiségben szívesen látnám az asztalon, de tény, hogy ez így van. Mégis ritkán készítem. Ennek részben nyilván az az egyszerű oka, hogy az igazán jó bundázott tök kívül ropogós, egyáltalán nem tocsog az olajban, belül roppanós – és forrón az igazi. Ezt a három egyszerűnek tűnő kritériumot pedig nem is olyan egyszerű teljesíteni! Hol az idő hiánya, hol más okok miatt készül a zsenge tökből valami más fogás. Azt sem tagadom, hogy lelkesen próbálok ki új ízeket, így ha egy izgalmas íz- és állagkombináció foglalkoztat (a tök pedig remekül fűszerezhető), gyakran engedek a csábításnak, és kerül végül az asztalra valami más fogás tökből.

A bundázott töknek azonban számomra van valami különös otthonosság jellege. Összeforr a nyárral (még ha a naptár már az őszre figyelmeztet), a könnyű és egyszerűségében is tökéletes étel egyik megtestesítője. Tudom, hogy ez mélyen szubjektív, de így van. Köretet nálunk nem is igényel – legfeljebb salátát, mártogatót. Persze nyugodtan lehet mellé tálalni akár burgonyapürét, párolt rizst, zöldségféléket, bármit. Bevallom, én nem szoktam. Nyáron tejfölös uborkasalátával kedvelem leginkább, de csemegeuborkával, néhány zöldfűszerrel megbolondított tartármártással is mennyei – vagy egyszerűen magában. Mindenféle asztali etikettet félretolva: kézzel, kis tálból is lehet ropogtatni, nincs is ennél jobb csemege!

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ha a bundába kerül némi fűszer, még izgalmasabb lesz az összhatás! Nem is variáltam most túlságosan, némi hántolatlan szezámmaggal, őrölt rozmaringgal és frissen őrölt borssal turbóztam csupán fel a zsemlemorzsát. Ennél több azonban nem is kell. A kis félhold alakú tökszeletek percek alatt aranyszínűre sülnek a forró olajban. Percnyi pihentetés a konyhai törlőpapíron, és máris fogyasztható.

A könnyű, fűszeres bundában illatozó ropogós tökszeletek jöhetnek ebédre, vacsorára. Most kis tálban kínáltam mellé tartármártást. Ennyi. Van, hogy az egyszerű a legjobb! Már pedig ez olyan fogás.

Zsenge tökszeletek fűszeres bundában

Hozzávalók 4 személyre előételként, 2 személyre főételként:
1 db zsenge főzőtök (kb. 50 dkg)
1 teáskanál tengeri só
2 db kisméretű egész tojás
2 csapott evőkanál finomliszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál hántolatlan szezámmag
1 teáskanál őrölt rozmaring
frissen őrölt bors ízlés szerint
kukoricacsíra-olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
tartátmártás

Elkészítés: A tököt meghámoztam, hosszában félbevágtam, magjait karalábévájóval eltávolítottam, 1,5 cm vastag félkörökre daraboltam. A szeleteket meghintettem tengeri sóval, 10 percet állni hagytam. Közben előkészítettem a bundázás kellékeit. A lisztet tálba szórtam, a tojásokat kissé felvertem. A zsemlemorzsát a szezámmaggal, fűszerekkel alaposan elkevertem.
A tökszeletekről eltávolítottam a felesleges nedvességet, lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe forgattam.

Egy magasabb falú serpenyőben felhevítettem az olajat, majd több részletben kisütöttem a tökszeleteket. Konyhai törlőpapírra szedtem, hogy a felesleges olajat felszívja, majd azon forrón, tartármártással kínáltam.

Ezek is érdekelhetnek

Friss