Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge tök, a tavaszi megújító

default user icon
HL
Az újhagyma, a hónapos retek és a medvehagyma után a tavaszi zöldséges standok igazi sikerdarabja a halványzöld tavaszi tök. Az úritök vagy főzőtök ebben a rendkívül zsenge formában olyan sokrétűen fogyasztható és annyira jótékony, hogy vétek lenne elszalasztani!
A sokoldalú zsenge tök

Alapvetően kétféle tökkel találkozik magyar vásárló a piacon, zöldségesnél: tavasztól őszig a halvány héjú, hosszúkás alakú főzőtökkel, amelyet spárgatök vagy úritök névvel is illetnek, valamint az ősztől tavaszig, ritkább esetben nyáron is beszerezhető narancsszínű sütőtökkel. Eltekintve attól, hogy mindkét nagy csoportnak számtalan fajtája ismert és kedvelt, az „istengyalulta” (magától szálaira hulló) nyári töktől a hokkaidó tökként is ismert kisméretű, gömbölyű, rendkívül ízletes téli csemegéig, abban biztosak lehetünk, hogy a kapros-tejfölös tökfőzelék a világos héjúból készül.

Bár sokaknak már a főzőtök szóról is azonnal a tökfőzelék, maximum a tökös-mákos rétes jut eszébe, a lényegében éretlen állapotban szüretelt, héjastól is fogyasztható zsenge tök ennél lényegesen változatosabb formában is elkészíthető.

A tökfélék (a fajtában, színben és formában egyaránt gazdag családba tartozik többek között a patisszon és az uborka is) minden bizonnyal Közép-Amerikából származnak, bár vannak olyan kutatók, akik nyugat-afrikai eredetétét valószínűsítik. Régészeti leletek tanúsága szerint Kr.e. 5000 táján már biztosan termelték és fogyasztották a mai Mexikó területén élők, és jóval Kolumbusz érkezése előtt elterjedt az egész kontinensen. Sok egyéb mára nagyon európainak számító zöldségfélével együtt a tökféléket is Kolumbusz felfedező útjainak köszönheti az öreg kontinens lakossága.

Magyarországon is régóta termesztik különböző fajtáit – az igazán zsenge tök azonban csupán néhány éve lett közkedvelt alapanyag, pedig hallatlanul sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

Fitten, energikusan zsenge tökkel

A kisméretű, 18-20 cm hosszúságot elérő halványzöld példányok a legértékesebbek. No nem azért, mert magas tápértékkel rendelkeznek – épp ellenkezőleg! Kalóriában jóllehet igencsak szegény a zsenge tök, és fehérje, valamint szénhidráttartalma is alacsony, de kiemelkedően magas a szerves sótartalma, ami kifejezetten előnyös diétázók, sportolók és egyoldalúan táplálkozók számára. A szerves só, amelyből a vegetáriánusok gyakran hiányt szenvednek, elengedhetetlen az egészséges szervezethez – elsősorban a máj és a hasnyálmirigy működésében játszik kiemelkedő szerepet. Ha nem jutunk elegendő mennyiségű szerves sóhoz, fáradékonynak, levertnek, erőtlennek érezzük magunkat, ami nem egyszerűen tavaszi fáradtságot, de olyan súlyos kimerültséget is eredményezhet, amelyet sokkal jobb megfelelő természetes forrásokból megelőzni, mint gyógyszeresen kezelni.

A legnagyobb koncentrációban akkor nyerhető ki a szerves só a zsenge tökből, ha azon frissiben elropogtatjuk, vagy kipréseljük értékes levét (keverhetünk hozzá sárgarépát, almát is), amely természetesen nem egyszerűen a fáradékonyság, krónikus fáradtság ellen hatásos, de a komoly verejtékezéssel járó intenzív sportolás, szaunázás vagy a nagy nyári kánikula idején is létfontosságú. Kutatások bizonyították, hogy a rendszeres friss tök fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, ráadásul a köszvénnyel küzdők is bátran ehetik alacsony purintartalma miatt, sőt a hiperaktivitás kezelésében is igen hatékony.

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően kifejezetten jótékonyan befolyásolja az emésztést, nagyobb mennyiségben vizelethajtó. A csontritkulás megelőzésében pedig azért játszik fontos szerepet, mert ásványianyag-összetétele segíti a kalcium beépülését a csontokba. Megfelelő arányban tartalmaz nátriumot, mangánt, rezet és cinket. Nyersen fogyasztva viszonylag magas a C-vitamintartalma, de béta-karotin és B1-, valamint B2-vitamin is található benne.

Bár sokan idegenkednek tőle, érdemes kipróbálni salátákban akár vékony karikákra szeletelve, akár apróra kockázva – csakis héjastól! Remekül illik a retekhez, paradicsomhoz, zöld leveles salátákhoz.

Tavaszi görögös saláta zsenge tökkel

Hozzávalók:
2-3 db zsenge tök (kb. 40 dkg)
2-3 db érett paradicsom
20 dkg fetasajt
1 db kisebb fejes saláta
1 csokor újhagyma
1 kis csokor metélőhagyma (snidling)
1 kis csokor petrezselyemzöld
10 dkg magozott fekete olívabogyó
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
ízlés szerint só és bors, csipetnyi cukor

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, a zsenge tököt hámozás nélkül nagyjából 1 cm-es kockákra daraboljuk, csakúgy, mint a paradicsomot és a fetát. A saláta leveleit nagyobb falatokra tépkedjük, az újhagymát felkarikázzuk. A zöldségeket nagy salátástálba halmozzuk, majd hozzáadjuk az olívabogyót. A petrezselymet finomra aprítjuk, a snidlinget ollóval felvagdossuk. Az öntethez az olajat és az ecetet kevés sóval (ízlés szerint csipetnyi cukorral), borssal elkeverjük, majd a zöldfűszerekkel együtt a zöldségekhez adjuk. Alaposan átforgatjuk, azonnal tálaljuk.

A zsenge tök már alakjából és szerkezetéből adódóan is (magjai még nem fejlődtek ki) minden olyan fogáshoz tökéletes, amelybe cukkinit használnánk. Tésztaételekhez, szószokhoz, levesekhez, ragukhoz, lepényekhez, de önmagában grillezve is nagyon finom.

Pácolt, grillezett zsenge tök

Hozzávalók:
4-5 db zsenge tök
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 citrom leve
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés: A grillsütőt vagy serpenyőt előkészítjük, a kontaktgrillt felmelegítjük – attól függően, kinek melyik eszköz áll rendelkezésére
A zsenge tököt nagyjából 1 cm vastagon felkarikázzuk, vagy hosszában vékonyan felszeleteljük. A pác hozzávalóit egy nagy tálban elkeverjük, ebbe szórjuk a tökkarikákat. 4-5 percet állni hagyjuk.
Grillrácsra rakosgatva 3-4 perc alatt megsütjük.

Mivel a tök semleges ízű zöldségféle, bátran használjunk a fűszerezéséhez markáns zöldfűszereket! A kapor, a bazsalikom, a kakukkfű, a tárkony, a snidling tökéletesen illik hozzá.

Kalóriaszegény krémleves készülhet belőle sok zöldfűszerrel gazdagítva, de a zsenge tökből főzött kapros tökfőzelék is különösen ízletes és alakbarát, ha könnyű habarással készül, sőt érdemes kipróbálni kapor helyett friss tárkonnyal is!

A tökkarikákat persze ránthatjuk, sőt hosszában félbevágva hússal, gombával, sonkával is tölthetjük. Remek rakott egytálétel is készülhet belőle főtt burgonyakarikákkal, sonkával vagy paradicsommal rétegezve, besamel mártással leöntve, csőben sütve.

A zsenge tök persze jól kombinálható családtagjaival is. A rántott vagy grillezett tökkarikákhoz készülhet tejfölös uborkasaláta, de cukkinivel társítva quiche-be is kerülhet.

Gyors, egyszerű és abbahagyhatatlan a reszelt burgonyából és zsenge tökből formált, serpenyőben sült lepényke vagy tócsni.

Zsenge tökös lepényke - liszt és tojás nélkül

Hozzávalók:
kb. 40 dkg zsenge tök
30 dkg sárga héjú burgonya (pl. Ella)
ízlés szerint só
bors
frissen őrölt szerecsendió
A sütéshez:
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt burgonyát egy nagyobb szűrőbe rakjuk, aláteszünk egy tálat. A kezünkkel alaposan kinyomkodjuk a levét. A burgonyát szikkadni hagyjuk, a levét pedig addig hagyjuk állni, míg az aljára szépen kiül a keményítő. A tiszta levet óvatosan leöntjük, a maradék keményítőt (kevés folyadék persze marad benne) pedig a félretett burgonyához adjuk. A zsenge tököt is lereszeljük, a burgonyához adjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük.
A serpenyőben felforrósítjuk a vaj és az olaj keverékét, nagyjából 1 evőkanálnyi halmokat teszünk bele a tökös burgonyából, mindkét oldalukon pirosra sütjük a lepényeket.
Konyhai törlőpapírra szedjük, a felesleges olajat felitatjuk.

Ez a recept nem tartalmaz sem lisztet, sem tojást, az ezekre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják! Aki persze nem akar bajlódni a burgonya levének leszűrésével, és nem érzékeny egyik összetevőre sem, nyugodtan keverjen a kinyomkodott burgonyához 1 evőkanál réteslisztet, és akár 1 tojást is hozzáadhat a masszához – gazdagabb, de kevésbé ropogós lepény lesz a végeredmény.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss