Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zsenge borsó, cukorborsó, zöldborsó

Édes, zsenge, ropogós. Nyersen és főzve is finom, és nem csak levesnek és főzeléknek készíthető. Érdekességek és receptek a borsók körül.

A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették. Több mint 250 fajtája létezik. Nálunk legismertebb a zsenge borsó, és mostanában kezd népszerű lenni a cukorborsó, mely - mint azt neve is sejteti - a legédesebbet valamennyi közül.

A zöldborsó sajnos igen rövid ideig tartható el. Pár napig héjában, hűtőszekrényben eláll, de jól fagyasztható is - természetesen ekkor már pucolva, blansírozva érdemes elrakni!

A zsenge borsó hüvelyét felpattintjuk, és a ki zöld golyókat kivesszük, és azokat használjuk fel. Levesekhez az ép hüvelyekből szokás néhány darabot belefőzni,  majd tálalás előtt kidobni.

A cukorborsó (nemzetközi neve: mange-tout, ami arra utal, hogy az egészet meg lehet enni) hüvelye igen zsenge, fogyasztható, ezért  csak "szálkátlanítják", és a két végét levágják.

A zöldborsó puhára főzése - a látszat ellenére - nagy figyelmet igénylő feladat, ugyanis egy ideig puhulnak a szemek, majd elkezdenek keményedni. Ennek megelőzésének egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.

Receptek zöldborsóval >>>

A kora nyár csodája: a zöldborsó >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin