Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge borsó, cukorborsó, zöldborsó

default user icon
MME
Édes, zsenge, ropogós. Nyersen és főzve is finom, és nem csak levesnek és főzeléknek készíthető. Érdekességek és receptek a borsók körül.

A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették. Több mint 250 fajtája létezik. Nálunk legismertebb a zsenge borsó, és mostanában kezd népszerű lenni a cukorborsó, mely - mint azt neve is sejteti - a legédesebbet valamennyi közül.

A zöldborsó sajnos igen rövid ideig tartható el. Pár napig héjában, hűtőszekrényben eláll, de jól fagyasztható is - természetesen ekkor már pucolva, blansírozva érdemes elrakni!

A zsenge borsó hüvelyét felpattintjuk, és a ki zöld golyókat kivesszük, és azokat használjuk fel. Levesekhez az ép hüvelyekből szokás néhány darabot belefőzni,  majd tálalás előtt kidobni.

A cukorborsó (nemzetközi neve: mange-tout, ami arra utal, hogy az egészet meg lehet enni) hüvelye igen zsenge, fogyasztható, ezért  csak "szálkátlanítják", és a két végét levágják.

A zöldborsó puhára főzése - a látszat ellenére - nagy figyelmet igénylő feladat, ugyanis egy ideig puhulnak a szemek, majd elkezdenek keményedni. Ennek megelőzésének egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss