Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Zsemlegombóc gombamártással

Hozzávalók

  • 20 dkg szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 1 kis fej hagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2,5 dkg vaj
  • 10 dkg felkockázott szalonna
  • 1 tk aprított kakukkfű
  • 3 db tojás
  • 3-4 ek liszt
  • frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • A gombamártáshoz:
  • 60 dkg vegyes gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 ek vaj
  • 2 tk liszt
  • 3/4 dl száraz fehérbor
  • 3 dl zöldségleves-alaplé
  • 2,5 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió
  • 1/2 tk frissen reszelt citromhéj
  • 2 tk aprított kakukkfű

Elkészítés

    1. A felkockázott zsemlét nagy tálban leöntjük a felforralt tejjel, és letakarva állni hagyjuk 10 percig. Közben a megtisztított hagymát és a leöblített, leszárított petrezselymet finomra aprítjuk.
    2. Serpenyőben habzásig hevítjük a vajat, és üvegesre pirítjuk rajta a szalonnát, valamint a hagymát. Hozzáforgatjuk az aprított petrezselymet és 1 tk kakukkfüvet, majd a zsemlekockához adjuk. Kézzel lazán beledolgozzuk a tojásokat és a lisztet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd állni hagyjuk 15 percig.
    3. A letisztogatott gombákat nagyság szerint feldaraboljuk. A megtisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
    4. A zsemlekockás masszából nedves kézzel 12 db gombócot formázunk. Lobogó sós vízbe tesszük, és gyenge tűzön főzzük az újraforrástól számított 15 percig.
    5. Közben a mártáshoz serpenyőben felhevítjük az olajat a vajjal együtt. Rádobjuk a gombát, és megpirítjuk 5 perc alatt. Hozzáadjuk a kétféle hagymát, és megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a borral, majd összeforraljuk az alaplével és a tejszínnel kb. 5 perc alatt. Végül sóval, borssal, szerecsendióval, valamint a citromhéjjal és a 2 tk kakukkfűvel ízesítjük.
    6. A gombócokat szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, jól lecsepegtetjük, és a gombamártással együtt tálaljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin